фото УНІАН, Віктор Ковальчук

У разі перенесення виробництва "Першого київського машинобудівного заводу" (ПКМЗ, екс-"Більшовик") з Києва до Жашкова його працівники можуть поскаржитися на нового власника до суду. Про це в коментарі журналістам заявив юрист адвокатського бюро "Гончарук та партнери" Михайло Гончарук, коментуючи процес "Великої приватизації" і кейсу колишнього "Більшовика".

"За працівниками зберігаються всі гарантії законодавства. Вони можуть звертатися до профспілок, комісії з трудових спорів або безпосередньо до суду. Предметом звернень може бути невиплата заробітної плати, незаконне звільнення, незаконне переведення чи розміщення, як та ж ідея перенесення виробництва до Жашкова і тому подібне. І ці всі порушення, які можуть відповідно виникнути, і лягають в основу скарг і позовів до суду", — розповів адвокат.

Михайло Гончарук акцентував, що в умовах продажу об'єкту мають бути прописані зокрема й умови звільнення чи перепрофілювання працівників, але "за бажання трудовий колектив цілком може відстояти свої інтереси і права у цій ситуації".

Відео дня

"Чинне законодавство України стоїть на сторожі працівника, насамперед. Це законодавство дає широкий інструментарій, адже окрім профспілкових організацій, за дотриманням законів мають слідкувати і правоохоронці. Поліція розслідує злочини про невиплату заробітної плати, передає їх до суду і подібне", — вважає Михайло Гончарук.

Аукціон з продажу 100% акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод" запланований на 27 жовтня. Стартова вартість лоту — 1,39 мільярдів гривень. За прогнозами експертів, разом із об’єктом новий власник отримує в спадок разом із заводом купу боргів, конфліктів і судової тяганини. Крім того, за умовами приватизації він мусить зберегти та модернізувати виробництво, а також надати соціальні гарантії його працівникам.