Ілюстрація REUTERS

У 2018 році зі світового списку мільярдерів вибуло 430 осіб, причому майже половина втрат (213) припала на Китай, випливає зі звіту китайської дослідницької компанії Hurun.

Читайте такожУкраїнці задекларували понад 73 мільярдів доходів за 2017 рік

Головною причиною у звіті Hurun названо падіння котирувань на китайських фондових біржах і зниження курсу юаня, пише РБК.

Відео дня

З тих же причин скоротилася і загальна кількість мільярдерів у Китаї (на 148) і Гонконгу (17). Всього, за підрахунками експертів, у Великому Китаї (КНР разом з Гонконгом і Тайванем) до кінця січня 2019 року налічувалося 658 мільярдерів, що на 74 більше, ніж у США (584). Там, втім, кількість мільярдерів за рік зросла на 13 осіб. Пекін, незважаючи на втрату 28 мільярдерів, як і раніше залишається столицею мільярдерів світу — тут їх, за підрахунками Hurun, живе 103, а в Нью-Йорку тільки 92.

У звіті зазначено, що на Китай, населення якого становить 20% загальносвітового, припадає 27% всіх мільярдерів, а у разі поліпшення ситуації на китайському фондовому ринку їх кількість може різко зрости.

Особливу увагу автори звертають на загальну чисельність мільярдерів китайського походження. За підрахунками експертів Hurun, всього до кінця січня 2019 року у світі налічувалося 716 етнічних китайців, що володіють статками в мільярд доларів і більше. Це на 154 особи менше, ніж роком раніше. Сильніше кількість мільярдерів-китайців скоротилася у Великому Китаї, ще по одному втратили Індонезія та Австралія. Побільшало мільярдерів китайського походження на Філіппінах (+6), США (+1) і Таїланді (+1).

Найбільше мільярдерів китайського походження за межами Великого Китаю живуть у Сінгапурі (21) та США (12). За даними Hurun, на етнічних китайців припадає близько 29% від загальної кількості мільярдерів світу (2470 осіб).