Ілюстрація / REUTERS

В Україні обладнання легкої та текстильної галузей виключено з категорії підвищеної небезпеки, так як при дотриманні техніки безпеки виробничі травми малоймовірні.

Читайте такожУ Харкові підписано меморандум про співпрацю України і Китаю в легкій промисловості

Як повідомили в прес-службі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), зміни були внесені в урядову постанову від 10 квітня порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Відео дня

"Прирівнювання обладнання легкої та текстильної галузей за рівнем небезпеки до обладнання, наприклад, хімічної, нафтодобувної, ливарної галузей, було дещо дивною ситуацією для компаній. Бізнес вдячний Мінсоцполітики, що нарешті цю норму вдалося виключити", - цитує прес-служба координатора західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації Юлію Легку.

Згідно з повідомленням, у лютому 2018 року обладнання легкої та текстильної промисловості було визнано обладнанням підвищеної небезпеки, однак бізнесу було незрозуміло, чому саме ці дві галузі потрапили в дану категорію, адже конкретних досліджень, що підтверджують цей факт - не було.

Так, раніше компанії, які використовували швейне обладнання, мали проходити експертизу й отримувати дозвіл на обладнання. При цьому, якщо такого дозволу компанія не мала, інспектори департаменту охорони праці мали право видати припис, яким заборонялась експлуатація обладнання, що, у свою чергу, призводило до зупинки діяльності компанії.

Крім того, в повідомленні наголошується, що необхідність отримувати дозвіл створювала додаткові фінансові витрати для компанії. Як приклад ЄБА зазначила, що одна з компаній, на балансі якої 18 машин, мала б заплатити близько 40 тисяч гривень за проведення експертизи.

Як повідомляв УНІАН, раніше Європейська Бізнес Асоціація виступила за необхідність введення обмежень на використання одноразових пластикових виробів для захисту навколишнього середовища.