Ілюстрація REUTERS

За перші 7 місяців 2019 р. дохідна частина державного бюджету виконана лише на 97,4%. Про це повідомляє Міністерство фінансів України на своєму офіційному сайті.

Недовиконання пов'язують у тому числі з зміцненням курсу гривні, пільгами по деяких імпортних товарах та торговими проблемами з Російською Федерацією.

З усіх основних податків до державного і місцевого бюджетів найбільш проблемним виявився акциз на тютюнові вироби. В цілому план з акцизного податку (з товарів, вироблених в Україні) виконаний на 76,8%, а безпосередньо з тютюнового акцизу, за даними Держказначейства, - ще менше - лише на 66%.

Відео дня

При цьому замовлення підприємствами акцизних марок для виробництва тютюнових виробів різко впав - на 39%.

У Мінфіні визнали: ключова причина різкого падіння доходів держбюджету від тютюнового акцизу – «виготовлення і продаж контрафактної продукції та продукції невідомого походження».

Висновки Міністерства фінансів підтверджують і дані "Кантар Україна", яка на регулярній основі здійснює моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами: в 2019 р. частка нелегального сектора тютюнових виробів перевищила 6,5% і продовжила зростати. У грошовому обчисленні нелегальна частка ринку становить близько 4,6 млрд. гривень втрат для держбюджету щорічно.

Понад 70% нелегального ринку – це, як заявив Мінфін, «продукція невідомого походження». Як раніше заявляв експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський, маються на увазі сигарети без акцизних марок, з маркуванням For Duty Free Only. В основному така продукція виходить під брендами Marvel і Compliment виробництва Винниківської тютюнової фабрики.

Як повідомлялося раніше, Винниківська (вона ж – Львівська) тютюнова фабрика за попередні три роки не купила жодної акцизної марки для виробництва сигарет, але за цей же період виробила понад 5 млрд. сигарет.

4 липня 2019 року Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань провели обшуки на Винниківській тютюновій фабриці. Як повідомляє РБК-Україна, фабрику підозрюють у махінаціях з тютюновим акцизом і контрабанді сигарет в Євросоюз. За підрахунками експертів, на подібних тіньових схемах держбюджет втрачає понад 4 млрд. грн щорічно.

Ще в лютому 2019 р. журналісти програми «Стоп Корупції» опублікували розслідування щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами. Розслідування підтверджує факти ухилення від сплати податків Винниківською тютюновою фабрикою. Також в рамках розслідування була проведена експертиза Національного інституту судових експертиз, яка показала, що і легальні сигарети Винниківської тютюнової фабрики та аналогічні сигарети без акцизних марок і з позначкою For Duty Free Only виготовлені на одному і тому ж обладнанні.