Глава ДРС зазначила, що прогноз вже направили в Кабмін, і скоро направлять президентові / фото УНІАН

Державна регуляторна служба (ДРС) проаналізувала проекти закону 1210 і 1210-1, виявила їх потенційний негативний вплив на економіку і відправила попередження про наслідки його прийняття депутатам.

Про це заявила глава ДРС Ксенія Ляпіна.

"Нам вдалося спрогнозувати та показати потенційний негативний вплив закону 1210. Але чи нам вдасться вплинути на уми тих, хто сьогодні приймає рішення – це питання відкрите. Тому що власне ми направили свої прогнози й депутатам. Вони не слухали, хоча частина з них почала розуміти, що вони роблять щось не те. Ми надіслали це йі уряду, і ми зараз направимо Президенту. Сподіваємося, що це вплине на ситуацію", - заявила Ляпіна.

Відео дня

За словами глави ДРС, одним зі способів врегулювання ситуації навколо закону є відгук законів 1210 і 1210-1, які можуть бути повернуті в парламент після суттєвого доопрацювання.

При цьому, Ляпіна зазначила, що основною проблемою сьогодні є непрогнозованість дій влади та зростання недовіри до неї з боку бізнесу, що автоматично спричинить зниження економіки.

"Прогнозованість зменшилася навіть у порівнянні з тим, що було раніше. Я дивилася оцінки, які проводять різні рейтингові структури. Коли ми говоримо, реформи, ми забуваємо, що реформа - це не самоціль, а це якісь усвідомлені зміни, які повинні принести якийсь позитив", - заявила Ляпіна.

Як повідомлялося раніше, проект закону 1210 і 1210-1 припускають значне зростання вартості видобутку та переробки залізної руди в Україні. У підсумку, за даними міжнародної аудиторської компанії PWC, добувати руду в Україні буде дорожче, ніж у Росії в 9 разів, одразу ж цим скористаються конкуренти України на цьому ринку. Крім того, Європейська бізнес асоціація та Американська торгова палата виступили проти прийняття даних законів в їх нинішньому вигляді.