Олексій Кудрявцев / Фото: прес-служба ДАБІ

Екс-керівник Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев, звільнений в грудні минулого року, вважає, що ДАБІ як «токсичний карально-вимагальний орган потрібно переформатувати» - тільки так можна оздоровити і реформувати будівельну галузь.

«Потрібно повністю позбутися від цього органу, який завжди буде асоціюватися з негативом і корупційними схемами...» - зазначив він в інтерв'ю агентству «УНІАН».

Він заявив, що має намір довести реформу, розпочату ним під час керівництва ДАБІ, до кінця: «Сподіваюся, мої знання і досвід роботи ще знадобляться».

Відео дня

Чиновник також назвав кілька кроків, яких, на його думку, сьогодні гостро потребує будівельна галузь.

Потрібно змінити систему видачі дозволів і контролю за будівництвом – документи повинні видаватися автоматично. Причому, це не повинно бути спеціальною функцією ДАБІ або якогось іншого органу, це проста адмінпослуга, яку можна отримати в електронному вигляді.

Також необхідний новий формат контролю за будмайданчиками.

«Інспектор повинен приходити на будмайданчик всього 4-5 разів: на початковому етапі, на рівні декількох поверхів, потім – у кінці будівництва. Метою цих візитів повинна бути не зупинка будівництва, а видача розпорядження щодо усунення порушень, якщо такі є. Якщо ж ...все йде добре, виконані умови всіх будівельних норм, забудовник легко отримує сертифікат про введення в експлуатацію. Причому, цей документ також повинен бути звичайною адмінпослугою і видаватися в електронному вигляді.

Хто буде перевіряти - це вже питання для подальшої дискусії, але я б запропонував створити новий орган виключно для цієї функції», - пропонує Кудрявцев.