Ілюстрація REUTERS

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект №2207-1 «Про управління відходами» створює корупційні ризики і суперечить світовій практиці. Його затвердження вдарить, перш за все, по малому і середньому бізнесу.

Про це йдеться у зверненні Української асоціації вторинних матеріалів та ВП «Укрметалургпром» до голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка.

Серед головних ризиків запропонованого до розгляду в парламенті законопроекту автори звернення називають корупційну складову в процесі управління операціями з металобрухтом, що, зокрема, пов'язано зі збільшенням кількості процедур дозвільного характеру. Адже замість скасованого у 2015 році ліцензування господарської діяльності з заготівлі та переробки металобрухту кольорових і чорних металів передбачено запровадження цілого ряду дозволів, повідомлень, висновків.

Відео дня

Як говориться у листі, метою даного законопроекту є удосконалення системи управління відходами в Україні. Однак, поширюючи дію нового законопроекту на операції з металобрухтом, його розробники значно ускладнюють процес його збору та переробки.

«Процес управління металобрухтом стає значно зарегульованим і має високі корупційні ризики», – переконані автори звернення, які акцентують увагу голови екологічного комітету на те, що під дію цього законопроекту підпадають усі без винятку операції з металобрухтом.

Вони також роблять акцент на тому, що даний законопроект суперечить чинному Закону України «Про металобрухт», який зараз регулює проведення операцій з металобрухтом.

Підписанти звернення також підкреслюють, що запропонований законопроект вдарить, перш за все, по малому і середньому бізнесу.

Крім того, на їхню думку, він не відповідає ряду міжнародних норм та існуючих практик ЄС, зокрема, нормам Базельської конвенції в частині контролю за транскордонними перевезеннями відходів.

«Цей законопроект значно вплине на ринок операцій з металобрухтом, призведе до уповільнення економічного розвитку малого і середнього бізнесу та впровадить нові корупційні моделі проходження дозвільної системи у державних органах», – сказано у зверненні.

У зв'язку з цим, представники бізнесу, які підписалися під цим зверненням, пропонують врегулювати питання управління металобрухтом за допомогою внесення змін до Закону України «Про металобрухт», гармонізуючи його при цьому з нормами європейського законодавства. А для проведення якісної роботи над необхідними змінами в робочу групу при профільному комітеті ВРУ закликають включити представників підприємств, що займаються заготівлею та переробкою металобрухту.