Українці почали думати не лише над ціною оренди житла, а й супутніми витратами / фото ua.depositphotos.com

Найвищі ціни на оренду житла зберігаються на Заході України. Лідером за вартістю нерухомості залишається Ужгород.

Про це в ефірі "Громадського радіо" заявила експерт ринку нерухомості Ірина Ткаченко. За її словами, не сильно відстають по рівню цін і регіони в центрі нашої держави.

"На сьогоднішній день лідерство за найвищими цінами на житло зберігає Захід України, і скоріш за все, гілку першості тримає Ужгород і передмістя. Це найдорожчий сегмент на сьогоднішній день. Але десь межує з ним по ціновій політиці і попиту центральна частина нашої країни - Черкаси я би також віднесла до одного із популярних регіонів", - розповіла Ткаченко.

Відео дня

За її словами, назвати середню ціну на оренду квартири складно, оскільки вона може бути нерелевантою, адже в новобудові може бути одна вартість, а в старому будинку - інша.

"Ужгород зберігає тенденцію утримання тієї ціни, яка була рік тому, коли почалася масова міграція внурішньо переміщених осіб, і квартири піднялися в ціні в 2-3 рази. Усе залежить від наповнення, попит зберігається, тому і вартість зберігається там досить висока. Однокімнатна квартира при довоєнних цінах може, наприклад, коштувати 5-6 тисяч гривень, на сьогодні це - 10-12 тисяч гривень", - каже Ткаченко.

Ще одним дорогим містом на Заході України є Львів, але він програє Ужгороду через більшу віддаленість від кордону, пояснює експерт.

"Щодо того, чому, наприклад, на першому місці не Львів, як зазвичай вважають, - Ужгород ближче до кордону, і людям, які перетинають його частіше, ніж зазвичай, зручніше жити ближче до кордону. Львів також дороге місто, ми його не можемо не враховувати, але на сьогодні трошки змінилася тенденція орендарів у виборі житла. На початку війни люди виїжджали, і їм було байдуже на все, і на ціну також, аби було безпечніше. Минув рік, трохи усі вже прийняли ситуацію. Уже вмикаються раціональність і той момент, коли ти вже рахуєш не тільки вартість оренди житла, а й вартість продовольчого кошику, сплати комунальних платежів тощо. В Ужгороді ця частина витрат бюджетніша", - каже Ткаченко.

Оренда житла в Україні - новини

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти проаналізували, як в Україні змінився ринок довгострокової оренди житла протягом року повномасштабної війни. Так, упродовж останніх 12 місяців найбільший асортимент квартир для оренди спостерігався з травня по липень. Самі ж українці найактивніше цікавилися житлом для оренди у березні, коли хвиля внутрішніх міграцій була найбільшою.

За підрахунками аналітиків, середня вартість оренди однокімнатної квартири в Києві наразі майже відновилася до рівня березня 2022 року. Тоді медіанна ціна становила 9865 грн. У серпні вона знизилась до 8500 грн, а вже в січні 2023 року склала 9300 грн.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрія Піти, вартість оренди житла в Україні вже в квітні може підскочити. Зокрема, у Києві оренда може зрости на 10%. За його словами, в західних областях, таких як Закарпатська, Чернівецька та Івано-Франківська, вартість оренди знизилася на 20%, а в центральних регіонах попит зріс на 20%, але ситуація поки стабільна на ринку.

Вас також можуть зацікавити новини: