Розвинені країни збільшують держборг / фото УНІАН

У липні 2020 року державний борг розвинених країн досяг 128% світового ВВП.

Попередній максимум цього показника був зафіксований в 1946 році і становив 124%.Про повідомляє The Wall Street Journal.

Читайте такожДержборг Італії досяг нового історичного максимуму - 2,3 трильйона євро

Відео дня

Як пише видання, нинішнє зростання держборгу пов'язане з витратами на боротьбу з пандемією коронавірусу. До кінця 1950-х років економіка зростала в середньому приблизно на 5% на рік у Франції та Канаді, майже на 6% в Італії та більш ніж на 8% у Німеччині та Японії. У США щорічний підйом становив близько 4%.

"Нам пощастить, якщо в наступне десятиліття темпи становитимуть хоча б половину від цих", - сказав Натан Шитс, колишній заступник міністра фінансів США.

Приріст населення

Як пише видання, до початку 1960-х років всі держави G7 показували приріст населення на 1% або більше. Зараз же в жодній з семи найбільших країн світу зростання цього показника не дотягує до 1%, а в Японії та Італії він знижується.

Пенсії та охорона здоров'я

При цьому нинішній значний обсяг заборгованості країн обумовлений не тільки пандемією. З 1980-х років борг США, Японії та європейських держав збільшувався переважно через витрати на охорону здоров'я та пенсії.

При цьому приклад Японії показав, що борг може збільшуватися протягом тривалого часу, значно перевищуючи 200% ВВП, не викликаючи при цьому фінансову кризу.

Держборг України

  • Державний і гарантований державою борг України за квітень цього року в еквіваленті в національній валюті зменшився на 2,7% - до 2,196 трильйона гривень, а в еквіваленті в іноземній валюті зріс на 1,3% - до 81,4 мільярда доларів.
  • Державний і гарантований державою борг України за травень 2020 року в еквіваленті в національній валюті зріс на 0,59% - до 2,209 трильйона гривень, а в еквіваленті в іноземній валюті зріс на 0,83% - до 82,12 мільярда доларів.
  • У березні 2020 року Кабмін почав переговори щодо реструктуризації держборгу України.
  • У Державному бюджеті на 2020 рік передбачено 423 млрд гривень на погашення держборгу.