Літій-іонні (Li-ion) батареї використовуються майже 20 років, то чому ж їх так довго не застосовували в якості акумуляторів у однофазних ДБЖ? Відповідь проста: не було досягнуто оптимального поєднання вартості, потужності, щільності енергії, безпеки та надійності. Але прогрес не стоїть на місці: завдяки розвитку електромобілів, літій-іонна технологія вдосконалюється, і те, що вчора було неможливо у сфері безперебійного живлення, сьогодні стало реальністю.

Використання літій-іонних акумуляторів у ДБЖ стає привабливим і економічно вигідним варіантом для багатьох клієнтів, які в своїй діяльності використовують невелику або розподілену ІТ-інфраструктуру. Li-ion також є ідеальним рішенням для аварійного живлення архітектури типу edge. Їх використання надає багато переваг кінцевим споживачам, які сьогодні вимагають вищої продуктивності при меншому використанні простору,  очікуючи набагато простіших в обслуговуванні продуктів і суттєвого зменшення сукупної вартості володіння (TCO) обладнання. Тому цілком логічно, що компанія Schneider Electric, провідний виробник у сфері енергоменеджменту та автоматизації, розширив свою лінійку однофазних ДБЖ APC Smart-UPS моделями з літій-іонними акумуляторами.

Порівнюючи ДБЖ із свинцево-кислотними батареями (VRLA) та з літій-іонними акумуляторами,  фахівці наголошують на таких основних перевагах останніх як зниження витрат, простота обслуговування та підвищення безпеки.

Відео дня

Дійсно, літій-іонні акумулятори для ДБЖ забезпечують до 5000 циклів зарядки (у випадку з батареями VRLA цей параметр досягає 500 циклів) та кращу стійкість до розрядки. Вони також мають вищу ефективність: майже 100%, як у режимі зарядки, так і розрядки. Що важливо, літій-іонні акумулятори для ДБЖ на 30% легші, ніж акумулятори VRLA, що робить їх установку безпечнішою, простішою та швидшою. Вони можуть працювати без погіршення параметрів в діапазоні очікуваної напруги та часу роботи при температурі до 40 градусів за Цельсієм. А завдяки вдвічі більшому, ніж у батарей VRLA, ресурсу акумулятора, зменшуються витрати на технічне обслуговування.

"В результаті, сукупна вартість володіння Smart-UPS On-Line з літій-іонними акумуляторами впродовж  10 років є нижчою, ніж у моделі з батареями VRLA. Зниженню витрат сприяє також простіше управління: користувач блоку APC Smart-UPS On-Line Li-ion з картою мережевого управління може спостерігати за станом пристрою з будь-якого місця та в будь-який час" - коментує Володимир Дохленко, Директор департаменту Secure Power  у "Шнейдер Електрік Україна".

Щодо безпеки, то Schneider Electric використовує у своїх джерелах безперебійного живлення рішення найкращих виробників літій-іонних елементів та інтеграторів акумуляторних блоків. Пропоновані компоненти сертифіковано відповідно до жорстких вимог безпеки. Також важливо, що технологія виробництва літій-іонних акумуляторів є більш екологічною, ніж традиційних батарей.

У 2019 році Нобелівська премія у галузі хімії була вручена за розробку літій-іонних акумуляторів. Але компанія Schneider Electric використовує цю технологію у своїх джерелах безперебійного живлення ще з березня 2018 року, коли були представлені однофазні ДБЖ із подвійним перетворенням і літій-іонними батареями.  Сьогодні асортимент продуктів  Schneider Electric, які працюють з літій-іонними елементами, поповнився лінійно-інтерактивними пристроями з діапазоном потужності 500-1500 ВА. Компанія знову стала піонером галузі ДБЖ, формуючи тенденції розвитку на ринку безперебійного живлення, що здавався вже давно сфорованим, і пропонуючи споживачам енергоощадні рішення із найвищим ступенем надійності.