Проект складається з трьох частин / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада ратифікувала договір з урядом Франції про кредит у сумі 70 млн євро для реалізації інвестиційного проекту з поліпшення водопостачання Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття закону "Про ратифікацію рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки про офіційну підтримку проекту з поліпшення водопостачання в місті Києві" (№0117) проголосували 349 народних депутатів України.

Читайте такожВ Україні тарифи на опалення та гарячу воду зростуть на третину-прогноз

Відео дня

Рамковий договір був підписаний 13 травня 2021 року в Києві. Документом передбачається надання урядом Франції уряду України офіційної підтримки у формі казначейського кредиту в сумі не вище 70 млн євро для реалізації інвестиційного проекту з поліпшення водопостачання Києва.

Зазначається, що проект складається з трьох частин, а саме: захист Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій від гідравлічних ударів; заміна двох трубопроводів, що йдуть від Деснянської водопровідної станції, і проведення дослідження в пілотній зоні в мережі водопостачання з метою зменшення водовтрати; оптимізація роботи Деснянської водопровідної станції та будівництво цеху рециркуляції для очищення промивних вод та утилізації осадів очищення промивних вод.

Позика надається на термін 40 років, включаючи пільговий період 15 років, за процентною ставкою 0,0092% річних, відсотки за простроченими платежами розраховуються за короткостроковою процентною ставкою Євро, збільшеною на 4% річних.

Субкредитний договір, що визначає умови використання кредитної позики, буде підписаний між АТ "АК "Київводоканал", Міністерством фінансів України, Київською міською радою та АТ "Укрексімбанк".

З метою реалізації проекту між "Київводоканалом" як замовником та французькою компанією Eiffage Genie Civil буде укладено контракт на виконання робіт з реконструкції об'єктів (проект та будівельні роботи) на суму не менше 70% від суми кредиту.

Для отримання кредиту контракт повинен бути прийнятий до виконання не пізніше 31 грудня 2023 року, ніякої вибірки по кредиту не повинно бути здійснено після 31 Грудня 2026 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що метою рамкового договору є створення умов для залучення пільгового кредиту, який буде використаний на поліпшення водопостачання в Києві (підвищення якості надання послуг і надійності експлуатації, забезпечення екологічної безпеки водних ресурсів не тільки Києва, а й території України, яка розташована в басейні р.Дніпро) шляхом відновлення і модернізації найважливіших об'єктів водопровідного господарства.