Введення тарифу ініціює МОЗ / фото УНІАН Володимир Гонтар

Міністерство охорони здоров'я України в бюджетному запиті на 2021 рік ініціює виділення коштів на впровадження тарифного пакету послуг з ведення вагітності в амбулаторних умовах у розмірі 1 тис.026 грн на місяць за одну вагітну.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає прес-служба МОЗ.

Читайте такожГроші замість бебі-боксу. Що пішло не так з кабмінівським "пакетом малюка"

Відео дня

Тариф

"У наших пропозиціях до бюджету в частині фінансування програми бюджетних гарантій передбачено впровадження пакету з ведення вагітності в амбулаторних умовах у розмірі 1 тис.026 грн на місяць. В Україні, попри зниження рівня материнської та дитячої смертності, він залишається високим - в 1,5-3 рази вище, ніж у Європі. Для того, щоб зменшити рівень смертності, важливо, щоб за вагітними жінками був відповідний медичний догляд в медичних установах", - зазначив глава МОЗ.

Безкоштовні послуги

Пакет безкоштовних послуг з ведення вагітності включатиме збір анамнезу, огляд, УЗД, кардіотокографію, лабораторну діагностику. Загальний прогнозний обсяг фінансування цього тарифного пакету на 2021 рік - 2,2 млрд грн.

Якість послуг

Разом з тим Степанов підкреслив, що одночасно з введенням нового тарифу будуть введені певні вимоги до якості надання послуг з ведення вагітності в рамках первинної медичної допомоги.

"Одна з основних змін, яку ми хочемо запровадити для розвитку медичної системи, - це контроль якості надання медичної допомоги. Для нас важливо, щоб весь процес лікування був якісним", - додав глава МОЗ.

"Пакет малюка"

  • 11 січня 2020 року уряд підвищив виплати на дитину у 2020 році. Повідомлялося, що допомогу при народженні дитини надаватимуть разом з одноразовою допомогою «Пакет малюка». Крім того, повідомлялося, що буде здійснюватися також відшкодування послуг по догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня».
  • З весни проект "Пакет малюка" був заморожений. У липні 2020 року Мінсоцполітики повідомило, що тим, хто не отримав бебі-бокс у 2020 році, буде надана грошова компенсація.
  • 29 липня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги "Пакет малюка", згідно з яким молодим батькам буде призначена грошова компенсація в сумі 5 тис.грн виключно для придбання необхідних дитячих товарів і засобів гігієни для породіль.
  • В Україні з 1 вересня 2020 року почав працювати новий механізм отримання грошової компенсації одноразової натуральної допомоги»Пакет малюка".