Розробка проектно-кошторисної документації зайняла 10 місяців / фото poltavaculture.gov.ua

Полтавський краєзнавчий музей ім. Кричевського, який має багату колекцію, але не бачив ремонту понад 60 років, капітально відреставрують.

Роботи у музеї почались у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", інформує Полтавська ОДА.

"До цього ми йшли майже рік. Коли на наше запрошення президент відвідав музей, він був вражений колекціями та експонатами. Звісно, ми розповіли й про всі існуючі проблеми з дахом, підлогою та стінами. Після чого отримали завдання реставрувати будівлю", – каже голова обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Відео дня

Розробка проектно-кошторисної документації зайняла 10 місяців. Завдання ускладнювала необхідність зберегти автентичний вигляд Краєзнавчого музею і водночас зробити його сучасним, інформативним і мобільним. На фінансування реконструкції витратять 105 млн гривень з державного бюджету і 11,2 млн – з обласного.

"Нині формують команду реставраторів, до якої ввійдуть майстри, художники, архітектори та будівельники. Роботи буде проведено як всередині будівлі, так і зовні. У межах проєкту відремонтують залу для урочистостей та вестибюль. Оновлять і виставкові зали, дах, цокольний поверх. Фахівці відновляться оригінальні колони, авторський паркет, світильники та втрачені кесони", – розповів голова ОДА.

Після ремонту музей стане повністю інклюзивним, тут з’явиться сучасна гардеробна і рецепція, а дах оснастять системою підігріву, аби запобігти скупченню снігу. 

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського був заснований у 1891 році. Фонди музею налічують понад 300 тис. екземплярів, серед яких козацькі старожитності, об’єкти Стародавнього Єгипту, Індії, Японії, Китаю, Індонезії. 

Нагадаємо, цьогоріч президент Володимир Зеленський дав старт національній програмі "Велика реставрація", мета якої – відновити пам’ятки культури України.