У МЗС підтримують заяву держсекретаря США Майка Помпео / Ілюстрація REUTERS

Україна закликає міжнародну спільноту продовжувати чинити тиск на Російську Федерацію за порушення в кіберпросторі.

Про це йдеться в коментар Міністерства закордонних справ України у зв'язку із заявою Державного секретаря США щодо висунення звинувачень чиновникам російського ГУР у кіберзлочинах.

Читайте такожСБУ відзвітувала про нейтралізацію 20 хакерських угрупувань та сотні зірваних кібератак

Відео дня

"Україна повністю довіряє оприлюдненим Міністерством юстиції США результатами розслідування і звинуваченню шести співробітників російського Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ у скоєнні низки кібератак по всьому світу, зокрема в Україні, США, Франції, Грузії та Південній Кореї", - йдеться в коментарі.

У МЗС зазначили, що вони повністю підтримують заяву держсекретаря США Майка Помпео про необхідність суворого засудження тривалої підривної, деструктивної та дестабілізуючої діяльності РФ в кіберпросторі.

"Така діяльність демонструє повну неповагу до громадської безпеки та міжнародної стабільності", - йдеться в коментарі.

У міністерстві зазначили, що Україна підтверджує позицію, що норми та принципи міжнародного права повною мірою застосовуються й до поведінки держав у кібернетичному просторі, а відповідальні за кібератаки мають бути притягнуті до відповідальності.

"Звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом продовжити скоординований тиск на РФ з метою припинення систематичного порушення з її боку норм і принципів міжнародного права, зокрема у використанні кіберинструментів зі зловмисною метою, що загрожує безпеці глобального кіберпростору", - заявили в МЗС.

Офіційні звинувачення

19 жовтня в США висунули офіційні звинувачення шести офіцерам ГРУ Росії у зв'язку з причетністю до організації міжнародних хакерських атак, в тому числі проти України, а також поширенням небезпечних вірусних програм, що викликали мільярдні збитки.

Масові хакерські атаки на офіційні сайти та поширення фейків

  • Сайти обласних управлінь поліції по всій Україні 23 вересня зазнали кібератаки. Невідомі оприлюднили на регіональних сайтах низку фейкових повідомлень:
  • На сайті Вараської міськради (м. Вараш Рівненської області) 23 вересня з'явилося фейкове повідомлення про нібито викиди радіації на Рівненській АЕС. Цю інформацію поспішили спростувати як у міськраді, так і на самій електростанції.
  • На сайті львівської поліції з'явився фейк про загибель трьох бійців ЗСУ
  • Поліція Миколаївської області повідомила про несанкціоноване втручання в роботу свого офіційного вебсайту, він тимчасово відключений. У місцевій журналістській Facebook-спільноті повідомили, що там була оприлюднена неправдива інформація про ДТП з п'ятьма загиблими.
  • Аналогічна ситуація склалася з поліцією Херсонської області. На її сайті з'явилося фейкове повідомлення про загибель американських військових радників.
  • Пізніше Нацполиция заявила, що її офіційний сайт теж зламали.
  • В РНБО після хакерських атак взялися за розробку Стратегії з кібербезпеки України.