Фури з Польщі переправлятимуть поїздами / фото ua.depositphotos.com

Українські експортери готуються вирішити проблему з блокадою кордону польськими перевізниками за допомогою переправлення фур через українсько-польський кордон поїздами. 

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін. 

"Четвертого грудня мав відправитися в рейс перший потяг, на платформах якого будуть вантажі. Всього таких вагонів двадцять три, і вони мають поїхати з України в Польщу, там розвантажитись і далі їхати на землі. Це так звані контрейлерні перевезення", - сказав Балін.

Відео дня

За його словами, тягач з напівпричепом заїжджатиме на платформу і буде їхати на платформі в Польщу. Така поїздка буде вартувати перевізнику додаткові приблизно 1600 євро. 

"Втім, я думаю перевізник та замовник зможуть собі це дозволити, щоб не втрачати час на кордоні. Тим більше обіцяють, що таким чином через добу машина вже легально законно буде у вас на території Польщі", - додав віце-президент АсМАП. 

Блокування кордону України: що відомо 

Польські перевізники на початку листопада 2023 року влаштували страйк на прикордонних переходах з Україною, висунувши низку вимог, серед яких скасування "транспортного безвізу". На кордоні утворилися черги з українських вантажівок, подекуди - до кількох десятків кілометрів в обидві сторони. Пізніше до них приєдналися польські аграрії, а також словацькі далекобійники. 

Через польські протести у листопаді український експорт через спільну з Польщею ділянку кордону скоротився на 40%. 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав протестувальників на кордоні та заявив, що систему дозволів для українських перевізників необхідно відновити, оскільки вона "добре працювала".

Вас також можуть зацікавити новини: