Ринок первинного житла пережив значне зростання цін / фото УНІАН

За минулий рік вартість первинного житла в Україні зросла на 30% - ціни почали підвищуватися ще в 2020 році, тоді вони злетіли на 10-15%. За словами експертів, в кінці минулої осені був пройдений пік, оскільки подальше зростання цін потенційним покупцям буде не по кишені.

Про це пише UBR.ua з посиланням на експертів одного з сервісів з підбору квартир.

Забудовники аргументують зростання цін на квадратний метр підвищенням вартості металу і будматеріалів, збільшенням зарплат, інфляцією і зміною курсу долара. Окрему роль зіграв великий попит - українці купували квартири не лише для проживання, але і у якості інвестиції, "змітаючи" в основному те житло, яке простіше здати в оренду. Йдеться про одно- і двокімнатні квартири.

Відео дня

До середини осені купівельна активність зменшилася на 20%.

Читайте такожРинок нерухомості: підсумки 2021 року і прогноз на 2022 рік

Найвищі ціни на квартири традиційно в Києві - мінімальна вартість "квадрата" в середині минулого року стартувала від 19,5 тисячі гривень, а до кінця зросла до 23 тисяч. В середньому житло в столиці в січні минулого року продавали по 28 тисяч, а в грудні - по 35.

Ціни на квадратний метр у великих містах України станом на початок і кінець 2021 року:

  • Львів - 24-28, 5 тисяч;
  • Одеса - 23-27 тисяч;
  • Дніпро - 23,5-28 тисяч;
  • Харків - 20,5-24,5 тисяч.

Раніше експерти прогнозували, що в першому півріччі 2022 року, при збереженні контрольованої пандемічної ситуації та відносної економічної стабільності, на первинному і вторинному ринках житла в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові зростання цін не перевищить 5-7%.

Експерти Асоціації фахівців з нерухомості прогнозували, що після новорічних свят в Україні зміняться ціни на заміське житло.