Фото REUTERS

Європейська Бізнес-Асоціація (ЄБА) закликає народних депутатів підтримати ухвалення в цілому законопроекту №5175, що передбачає продовження дії мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна ще на 5 років

Про це йдеться в листі ЄБА до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи та голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, передає uaprom.info.

"Експерти Асоціації детально проаналізували проект закону № 5175 і висловлюють свою підтримку ініціативі продовження терміну дії експортного мита на металобрухт. Вважаємо, що ухвалення законопроекту сприятиме зменшенню дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку України і в цілому матиме позитивний ефект для економіки України", - йдеться в листі.

Відео дня

ЄБА зазначає, що Україна отримує більше переваг від переробки власного брухту в продукцію з доданою вартістю, ніж від експорту сировини. Зокрема, наявність доступної сировини на внутрішньому ринку сприятиме безперебійному функціонуванню вітчизняної металургійної промисловості та, на думку представників бізнесу, дозволить зберегти робочі місця в реальному секторі економіки, а також забезпечити додаткові податкові надходження до бюджетів усіх рівнів.

При цьому, як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, збереження мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна дозволить забезпечити:

  • збереження 21,5 тис. робочих місць і створення 3,5 тис. нових робочих місць;
  • подальший розвиток металургійної та суміжних галузей промисловості,
  • сприятиме додатковому зростанню ВВП на 0,03%;
  • уникнення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку;
  • скорочення споживання енергоресурсів і викидів СО2;
  • залучення додаткових інвестицій в металообробну галузь України.

Відзначається, що на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект №5175, що продовжує мито на експорт сталевого брухту ще на 5 років. Дане мито було введено у вересні 2016 р. для стабілізації роботи українського гірничо-металургійного комплексу, його дія закінчується у вересні 2021 р. Законопроект вже схвалили комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, комітет з екологічної політики та природокористування, а також Комітет з економічного розвитку.