фото ua.depositphotos.com

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) підтримала проект постанови Уряду України про тимчасову заборону на експорт брухту чорних металів до 31 грудня 2022 року (включно), в тому числі, виходячи з екологічних міркувань

Про це йдеться в листі ЄБА на адресу першого віце-прем'єр-міністра України, Міністра економіки України Олексія Любченка.

"Експерти Асоціації детально проаналізували проект постанови та висловлюють свою підтримку ініціативі тимчасовій до 31 грудня 2022 року (включно) забороні на вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту товарів за кодом згідно з УКТ ЗЕД 7204 "Відходи та брухт чорних металів, злитки чорних металів для переплавки (шихтові злитки)", - сказано в листі.

Відео дня

ЄБА вважає, що прийняття проекту постанови матиме позитивний ефект на металургійну галузь і в цілому на економіку України, зокрема на шляху до декарбонізації.

"Тимчасове обмеження експорту вводиться, в тому числі, виходячи з екологічних міркувань. Так, кожна тонна повторно використаного металобрухту зменшує викиди СО2 на 1,5 т, використання залізної руди на 1,4 т і вугілля на 740 кг, а також вимагає тільки 1/3 витрат енергії в порівнянні з виробництвом сталі з природних матеріалів", - підкреслюється в листі.

ЄБА також констатує, що для української металургії такі результати мають особливе значення в контексті очікуваного введення механізму прикордонного вуглецевого коригування (carbon border adjustment, CBAM), витрати на який для металургів, за підрахунками представників бізнесу, можуть досягати $628,3 млн євро щорічно.

30 вересня 2021 року Міністерство економіки України опублікувало проект постанови Уряду про тимчасову – до кінця 2022 року – заборону експорту металобрухту з країни, на чому останнім часом наполягає Асоціація "Укрметалургпром".

"Забезпечення вітчизняних металургійних підприємств металобрухтом, який утворився на території України, набуває стратегічного значення для безперебійного виробництва і постачання металопродукції для потреб вітчизняного військово-промислового комплексу, машинобудування, відновлення інфраструктури", – наголошується в пояснювальній записці до документа.

У ній вказується, що з урахуванням міжнародних угод заборона не буде застосовуватися щодо експорту в країни ЄС, Великобританію і Північну Ірландію, СНД (крім РФ), Ізраїль, Канаду, Чорногорію і країни ЄАВТ.

Раніше Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого введення тимчасової заборони на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023 року. З аналогічним зверненням виступив і "Укртрубопром". 

Електросталеплавильний комплекс "Інтерпайп Сталь" також звернувся до Шмигаля з проханням розглянути введення тимчасової заборони. "АрселорМіттал Кривий Ріг" також підтримав звернення.