Деякі міста можуть залишитися без централізованого водопостачання / фото УНІАН

Деякі міста в Україні через нестачу хлору можуть залишитися без централізованого водопостачання, в інших містах подача води може бути значно обмежена.

Як повідомляє прес-служба акціонерної компанії «Київводоканал», в середині червня акціонерне товариство «Дніпроазот», що є виробником рідкого хлору, який використовують водоканали для знезараження питної води, попередив, що припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору. У зв’язку з цим на підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація з подальшим знезараженням питної води. На деяких підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб.

Читайте такожУ Дніпрі різко зростуть тарифи на водопостачання

Відео дня

Про ситуацію що склалася, асоціація «Укрводоканалекологія» терміново повідомила уряд та РНБО з проханням втрутитися та вирішити питання з поставкою хлору.

23 червня у Дніпровській ОДА відбулось виїзне засідання, на якому були начебто досягнуті домовленості з керівництвом «Дніпроазоту» про відновлення виробництва хлору.

«Але, на жаль, і досі Дніпроазот не відновив свою роботу. Залишки хлору, які були на момент його зупинки, реалізовані повністю», - сказано у повідомленні.

Також, за інформацією прес-служби «Київводоканалу», для вирішення питання з реагентами для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання проведена спільна нарада представників водоканалів, постачальників дезінфектантів, представників постачальників обладнання для альтернативних методів знезаражування.

«В Україні є компанія, яка намагається організувати великі поставки хлору в контейнерах автомобільним транспортом, але оформлення дозвільних документів та інших процедур займає більше року. Більш того, таких спеціалізованих контейнерів недостатньо.

Поставки хлору в цистернах з Європи (Румунія) дуже проблематичні. Європейські цистерни не можуть змінювати колісну базу, а також повинні бути сертифіковані на території Україні. В цистернах хлор отримують Київ, Харків, Кривий Ріг, Маріуполь та інші міста», - пояснили у прес-службі компанії.

«Отже, іншої альтернативи на сьогодні, ніж вирішення питання з термінового запуску виробництва, немає», - наголошують у «Київводоканалі».

Таким чином, якщо завод терміново не відновить свою роботу, то вже на початку наступного тижня подача води в централізовану водопровідну мережу в деяких регіонах та містах України може бути значно обмежена, а в деяких містах і повністю припинена, додали в компанії.