Ілюстрація REUTERS

У Німеччині стартував аукціон на будівництво інфраструктури для мобільних мереж п'ятого покоління 5G. Голова Федерального мережевого агентства (Bundesnetzagentur) Йоахім Хоман (Joachim Homann) вранці у вівторок, 19 березня, в Майнці символічно натиснув на кнопку секундоміра, який використовували ще в 2000 році.

Читайте такожПольща вирішила не допускати Huawei до запуску 5G через шпигунський скандал

Тоді перший великий аукціон з продажу мобільних частот приніс федеральній скарбниці майже 51 млрд євро. Нинішній аукціон принесе значно менше прибутку: експерти розраховують на 3-5 млрд євро, як і у результаті аукціонів 2010 і 2015 років. Отримані кошти Берлін планує витратити на цифровізацію, пише «Німецька хвиля».

Відео дня

Умови, поставлені перед компаніями-учасницями, досить жорсткі. Їм доведеться вкласти великі кошти у спорудження радіощогл, щоб виконати зазначені вимоги. Федеральне відомство захисту від радіації (Bundesamt für Strahlenschutz) наполягає на проведенні додаткових досліджень, щоб встановити наслідки застосування вищих радіочастот та пов'язаного з цим електромагнітного випромінювання для здоров'я людей.

До кінця 2022 року високошвидкісним інтернетом планується забезпечити 98 відсотків домогосподарств у Німеччині. Аукціон триватиме не менше трьох тижнів. У ньому беруть участь Deutsche Telekom, Vodafone і Telefonica (O2), а також Drillisch - дочірня фірма концерну United Internet з федеральної землі Рейнланд-Пфальц.

Аукціон проходить на тлі розбіжностей Німеччини зі США, які застерігають Німеччину від залучення до спорудження інфраструктури для мереж 5G китайського концерну Huawei. Вашингтон вже попередив Берлін, що США згорнуть співпрацю зі спецслужбами Німеччини в тому випадку, якщо Берлін залучить Huawei, який американці підозрюють у шпигунстві.