Фото УНІАН

Державний монополіст, компанія "Укрзалізниця" запропонував перевізникам власний проект нової моделі ціноутворення тарифів на товарні перевезення.

Про це повідомляє "5 канал".

Дана ініціатива з'явилася в рамках роботи над підписання меморандуму про співпрацю між "Укрзалізницею" та бізнесом. Проект нового тарифного збірника є одним з пунктів меморандуму.

Відео дня

"Робота над створенням меморандуму між "Укрзалізницею" і вантажовідправниками триває. Залізниця вже пішла на виконання одного з пунктів меморандуму і готова відмовитися від застарілого радянського тарифоутворення на вантажні перевезення, і оприлюднила концепцію нового тарифного збірника", – йдеться в повідомленні.

Розробка меморандуму проходить на базі Державної регуляторної служби. За словами її голови Ксенії Ляпіної, нову модель ціноутворення тарифів на вантажні перевезення можливо розробити і прийняти протягом року.

"Якщо ми включимося все разом, всі стейкхолдери і всі будуть зацікавлені включати свої ресурси, то я думаю, що це можна зробити за рік (узгодити нову модель ціноутворення тарифів – ред.). Крім того, ми будемо звертатися, залучати інститути такі, наприклад, як Інститут Гейтса, які займаються макроекономічним прогнозуванням для того, щоб ми зрозуміли вплив на всі галузі економіки", – заявила Ляпіна.

За словами голови об'єднання "Укрметалургпром" Олександра Каленкова, питання тарифів надзвичайно важливе для української економіки, так як прямо впливає на експортні можливості країни.

"Укрзалізниця" зараз може використовувати цю можливість для того, щоб зробити якісний ривок у поліпшенні своєї ефективності і в трансформації системи тарифоутворення, тому що тарифи стосуються всіх. І вони відображаються на всіх видах економічної діяльності. В першу чергу, на вартості вантажів, які возяться, тарифи впливають на конкурентоспроможність українських товарів і, відповідно, на те, скільки ми можемо цих товарів продати на експорт", – заявив Каленков.

Як повідомлялося раніше, в квітні 2019 року "Укрзалізниця" в черговий раз підняла тарифи на вантажні перевезення, підняття відбулося на 14,2%.