До ВАС скеровано справу про мільйонні розкрадання в "Укразалізниці" / фото УНІАН

Розслідування факту заволодіння понад 98 млн грн «Центру транспортного сервісу «Ліски», що є філією АТ «Укрзалізниця», завершено і скеровано до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) для розгляду по суті.

Як повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро, обвинувальний акт стосується шести осіб.

Йдеться про: начальника філії «ЦТС «Ліски» АТ «Укрзалізниця», головного інженера, в.о. начальника та головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» і двох директорів комерційних підприємств.

Відео дня

Читайте такожУ «Борисполі» затримали екс-чиновника «Укрзалізниці» за підозрою в розкраданні понад 90 мільйонів

Обвинуваченим інкримінують вчинення кримінального корупційного правопорушення, кваліфікованого за ч.5. ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), а також кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366, КК України («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»), («Службове підроблення»).

Як встановило слідство, у 2016 році «Укрзалізниця» почала реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, одна із ділянок маршруту пролягала Чорним морем. Для переправлення морем вантажних вагонів на баланс «Укрзалізниці» були передані два пороми - «Герої Шипки» та «Герої Плевни».

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер на закупівлю паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів. Комерційна компанія-переможець тендеру згідно з укладеним договором мала поставити 6,743 тисячі тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 мільйонів гривень.

Читайте такожНАБУ підозрює екс-директора філії «Укрзалізниці» в розтраті 1,2 мільйона гривень

Оплату за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило у грудні 2016 року, при тому, що його керівництво усвідомлювало відсутність потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального. Це пояснюється тим, що пороми потребували суттєвого ремонту, який зайняв би близько року.

Попри ці факти, комерційна компанія-переможець тендеру поставила товар лише на суму 3,3 мільйона гривень, але оплату від ЦТС «Ліски» отримала, як і домовлялися, у розмірі 101,5 мільйона гривень. При цьому обвинувачені спільно склали документи, відповідно до яких пальне нібито передане на зберігання до приватної нафтобази, однак в ході слідства виявилось, що пальне ніколи туди не поставлялось, а сама нафтобаза непридатна для зберігання пального.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у вересні 2017 року за власними напрацюваннями.

У НАБУ зазначають, що в результаті слідчих дій, проведених його детективами у взаємодії з «Укрзалізницею» та Державною аудиторською службою України, підозрювані у серпні 2018 року повернули «Укрзалізниці» незаконно відчуженні кошти в сумі 98,188 мільйона гривень.