НАБУ завершило справу про розкрадання, розпочате в грудні 2016 року / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом нанесення 39,8 мільйона гривень збитків філії "Укрзалізниці" - "Центру забезпечення виробництва" при запозиченні дизельного палива у компанії "Вог Аеро Джет".

Читайте такожСуд не дозволив "Укрзалізниці" переплатити за паливо майже 100 мільйонів

Як повідомила прес-служба НАБУ, підозрюваним - начальнику та заступнику начальника філії - та їх захисникам відкриті матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Відео дня

За даними прес-служби, в грудні 2015 року та березні 2016 року "Центр забезпечення виробництва" отримав від "Вог Аеро Джет" 30 тисяч тонн дизельного палива в борг, які мав повернути до 1 березня та 1 травня 2016 року відповідно або ж сплатити штраф у розмірі 2-2,7 мільйона гривень за кожен день прострочення.

"Повертати борг філія почав тільки 29 березня 2016 року, завершивши цей процес в травні. Проте слідство вважає, що чиновники філії свідомо затягнули з погашенням боргу, адже 18 березня 2016 року вже мали укладений контракт на постачання дизпалива", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що паливо запозичила філії та ж компанія, яка виграла конкурс з постачання, тому процес погашення міг бути досить швидким.

"Однак його почали лише після незаконного збільшення ціни за контрактом, що було предметом розслідування НАБУ, яке вже завершено - обвинувальний акт у березні 2019 року по цьому епізоду направлено до суду", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що розслідування наведених фактів детективи НАБУ почали в грудні 2016 року.

"У травні 2019 року екс-чиновників "Укрзалізниці" повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, торік детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили посадовим особам "Укрзалізниці" і представникам "Вог Аеро Джет", яка навесні 2018 року змінила назву на "Воленс Трейд", про підозру у зловживанні службовим становищем, через що "Укрзалізниця" зазнала збитків в особливо великих розмірах.