Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про окремих питаннях здійснення габаритно-вагового контролю" та закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України про джерела формування державного дорожнього фонду".

Читайте такожЗа три роки в Україні відновили 10 тисяч кілометрів автошляхів - Лавренюк

Як повідомили в прес-службі глави держави, метою прийнятого парламентом 11 вересня закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про окремих питаннях здійснення габаритно-вагового контролю" є запобігання передчасного руйнування автомобільних доріг перевантаженими транспортними засобами, зменшення витрат бюджетних коштів на їх відновлення, а також підвищення рівня безпеки дорожнього руху.

Відео дня

Законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також закони "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" та "Про автомобільний транспорт".

Законом передбачається, що порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами - тягне накладення штрафу в розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10%. У разі перевищення габаритно-вагових норм від 10% до 20% накладається штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Перевищення габаритно-вагових норм більш ніж на 20% передбачає штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Прийнятий парламентом 12 вересня закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України про джерела формування державного дорожнього фонду" нормує в бюджетному законодавстві питання розширення ресурсного забезпечення будівництва та ремонту доріг.

Закон закріплює в Бюджетному кодексі України про направлення на заходи, що фінансуються з державного дорожнього фонду, в тому числі 50% надходжень від адміністративно-господарських штрафів за порушення законодавства про автомобільний транспорт в частині перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм і 50% - від адміністративних штрафів за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами. Набрання чинності дозволить залучити додаткові ресурси для фінансування дорожнього господарства та заходи щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, зазначили в прес-службі.