Зеленський підписав закон, з яким дороги мають стати безпечнішими / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів щодо управління безпекою автомобільних доріг» № 200-ІХ, ухвалений парламентом 17 жовтня.

Як повідомляє прес-служба глав держави, документ розроблено з метою імплементації положень європейських директив щодо аудиту безпеки автомобільних доріг загального користування.

У пояснювальній записці зазначається, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, автомобільні дороги України є одними з найбільш небезпечних для учасників руху, а ризик травмування або загибелі людей на українських дорогах у 5-6 разів вищий, ніж у розвинених європейських країнах.

Відео дня

Так, закон вносить зміни до законів України «Про дорожній рух» та «Про автомобільні дороги», якими запроваджується поняття «економічні втрати у зв’язку із загибеллю або пораненням (травмуванням) людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод».

Читайте такожРада прийняла закон про трирічне планування будівництва доріг

Також документ запроваджує аудит безпеки автодоріг на стадії їхнього проектування та після введення в експлуатацію і перевірки безпеки автодоріг під час експлуатації. Законом передбачена обов’язковість проведення аудиту на міжнародних і національних автомобільних дорогах.

«Впровадження норм закону дасть змогу підвищити безпеку на дорогах, знизити рівень аварійності та тяжкості наслідків ДТП, а також сприятиме інтеграції автомобільних доріг загального користування України до міжнародної дорожньої мережі з високим рівнем безпеки інфраструктури», - наголосили в прес-службі глави держави.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, яким запроваджується обов'язковий аудит безпеки автодоріг міжнародного та національного значення, що збільшить вартість проектування доріг від 5 до 13%.

Згідно з пояснювальною запискою, йдеться про незалежну, детальну, системну, технічну оцінку інженерних рішень щодо складових автомобільних доріг із метою визначення їх впливу на забезпечення безпеки дорожнього руху, яка здійснюється на всіх етапах від планування до введення в експлуатацію та під час експлуатації.