Loyal Wingman - розробка, що ведеться на замовлення ВПС Австралії / Ілюстрація REUTERS

Перспективний австралійський безпілотний ведений Loyal Wingman здійснив перші швидкісні пробіжки в рамках підготовки до першого польоту, який запланований на початок 2021 року.

Про це йдеться на сайті авіабудівного концерну Boeing.

Читайте такожЛітаком США вперше керував штучний інтелект

Під час пробіжок фахівці перевірили управління безпілотним апаратом, а також роботу пункту управління.

Loyal Wingman - розробка якого ведеться на замовлення ВПС Австралії, має в довжину 11 метрів і розмах крила 11,7 метра. Апарат виконаний за модульним принципом. Корисне навантаження для безпілотника буде розміщуватися в змінних носових відсіках довжиною 2,6 метра. Апарат зможе виконувати польоти на відстань до 3,7 тисячі кілометрів, несучи додаткове озброєння або системи виявлення і спостереження.

Наземні випробування Loyal

Наземні випробування Loyal Wingman почалися у вересні 2020 року. Під час першого етапу наземних відпрацювань, фахівці перевірили двигун, паливну систему, правильність роботи бортового обладнання. З кінця жовтня поточного року безпілотник проходить випробування пробіжками, які дозволяють оцінити роботу двигунів, управління і гальмівної системи.

Раніше ВПС США випробували мережевий шлюз gatewayOne, що дозволяє винищувачам п'ятого покоління і безпілотним веденим обмінюватися даними. Під час випробувань обмін даними проводився між винищувачами F-22 Raptor і F-35 Lightning II, а також безпілотним веденим XQ-58A Valkyrie. Проведені перевірки визнані частково успішними: винищувачі F-22 і F-35 обмінювалися даними в повному обсязі, проте XQ-58A до шлюзу підключитися не зміг.

Штучний інтелект в авіації

  • 26 листопада 2020 року стало відомо про те, що в США створюють систему, здатну автоматично обробляти дані з сенсорів безпілотних літальних апаратів, управляти цими сенсорами і польотом.
  • Відповідний контракт уклали Об'єднаний центр штучного інтелекту, підрозділ Міністерства оборони США, що відповідає за розробку і впровадження військових систем штучного інтелекту з американською компанією General Atomics.
  • На розробку системи планується витратити не більше 93,3 мільйона доларів.
  • Згідно з контрактом General Atomics повинна буде встановити нову систему штучного інтелекту на ударний безпілотний літальний апарат MQ-9 Reaper і провести її льотні випробування.
  • Система повинна буде керувати всіма сенсорами безпілотника, включаючи апаратуру радіоелектронної розвідки та радіолокаційну станцію Lynx з синтезованою апертурою. Система штучного інтелекту, що отримала назву Metis, також повинна буде відповідати за управління польотом безпілотника.
  • 2 грудня 2020 року американський авіабудівний концерн Boeing провів серію випробувань групи безпілотних літальних апаратів, з встановленими на борту системами штучного інтелекту.
  • 20 грудня 2020 року Військово-повітряні сили Сполучених Штатів Америки (ВПС США) провели перший тестовий політ, в якому обов'язки другого пілота виконала не людина, а програма.