Євген Дихне / фото УНІАН

У 2021 році в авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" створили Комітет з комплаєнсу, який займається приведенням діяльності МАУ у відповідність із законодавством, а також корпоративними та етичними нормами.

"Я цим дуже пишаюся. Комплаєнс, управління ризиками конфліктів інтересів - це найкращі корпоративні практики, які раніше в МАУ не використовувалися", – сказав в інтерв'ю УНІАН Євген Дихне, президент авіакомпанії.

Він повідомив, що першим подав заяву на розгляд до Комітету. Заява була подана у зв'язку з корпоративним конфліктом, що розгорівся в авіакомпанії, коли голова Наглядової ради Арон Майберг у листопаді 2021 року вирішив таємно звільнити Дихне з посади президента. Той не погодився з таким рішенням і подав позов до суду.

Відео дня

"Я заявив про власний конфлікт інтересів щодо мого позову до МАУ. Мені по-людськи ця ситуація вкрай неприємна. Юридично саме МАУ - мій роботодавець, хоча права мої порушені, звичайно, не компанією, а конкретними людьми. У зв'язку з цим я самоусунувся від будь-яких питань, пов'язаних з даним юридичним процесом як CEO МАУ", - пояснює свою позицію президент авіакомпанії.

Читайте такожПрезидент МАУ Євген Дихне про корпоративний конфлікт: "Мені обіцяли свободу дій. Це був обман"

Крім того, у заяві на комплаєнс-комітет також йдеться про Олега Бондара, який брав участь у спробі таємного звільнення Дихне.

"Також я заявив про конфлікт інтересів Олега Володимировича Бондара. Олег Володимирович був багаторічним адвокатом МАУ на аутсорсі, також він бізнес-партнер по юридичній фірмі "ECOVIS Бондар і Бондар" члена Наглядової ради МАУ Олександри Нікітіної. Також він "пов'язаний" з компанією "Аерохендлінг" – нашим ексклюзивним підрядником з хендлінгу (наземного обслуговування авіарейсів – УНІАН) в аеропорту"Бориспіль". Ще він періодично самообирається головою загальних зборів акціонерів. Ну, і як вишенька на торті – він прийшов мене звільняти за дорученням, яке видано йому мною, і призначати президентом МАУ себе", - розповів журналістам Євген Дихне.

Він також повідомив, що це авіакомпанія МАУ в кінці 2021 року розірвала договір з Олегом Бондарем і юридичним бюро ECOVIS Бондар і Бондар.

"Додам... щодо Олега Бондара. Хороший був адвокат, але завжди ходив на межі добра і зла. Зараз він цю межу перейшов. Мені його щиро шкода. Думаю, його підставили, і він тепер змушений захищатися", – зазначив президент МАУ.