На кордоні з Угорщиною утворилась величезна черга / фото ТСН

На КПП «Тиса» (українсько-угорський кордон), декілька днів тому утворилися величезні черги на в’їзд до України. Сьогодні водії мікроавтобусів на знак протесту проти дій митників заблокували пункт пропуску.

Читайте такожНа Львівщині чоловік намагався переправити дроном мішки з медичними масками (фото)

Про це повідомляє ТСН, з посиланням на українців, які не можуть повернутися додому. Дехто не може перетнути кордон ще з 16-ї години 29 травня.

Відео дня

Проблеми на пункті виникли нібито тому, що через кордон "перестали пускати посилки, які раніше пропускали". Митники зазначають, що працюють із дотриманням вимог чинного законодавства і не здійснюють жодних додаткових перевірок чи операцій, окрім визначених законом.

В.о очільника Закарпатської митниці каже, що ніяких змін у законодавстві не має, просто "вирішили навести порядок, аби водії не спекулювали на перевезеннях передач і не порушували правила перетину кордону".

Людей, чий вантаж, відповідає вимогам нібито "пропускають без проблем". Водіям пропонують, повернутися в Угорщину або здати на склад передачі. Проте, наголошують на митниці, їх не влаштовує жоден варіант.

Зранку 31 травня водії мікроавтобусів заблокували пункт пропуску "Тиса" на кордоні через неможливість потрапити в Україну. Після цього на КПП прибули резервні сили прикордонної служби. За даними місцевих ЗМІ, зараз на кордоні перебувають до 50 неоформлених мікроавтобусів. Рух через кордон залишається заблокованим.

Раніше голова Закарпатської ОДА Олексій Петров доручив силовим органам Закарпаття створити групи мобільного реагування для перевірки посилок громадян. Митники пояснюють, що деякі водії відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи до митного контролю, що і стало причиною затримок на кордоні.

Журналіст Віталій Глагола у своєму Telegram-каналі стверджує, що причиною конфлікту стала несподівана відмова митників від «традиційної» практики пропуску вантажів через кордон.

«Раніше водії бусів із посилками платити за те, аби в‘їхати без розмитнення на територію України 500€ з буса, а зараз від них вимагають розмитнити вміст мікроавтобуса за ціною 1€/кг, а ті відмовляються. З угорського боку на в’їзд в Україну черга розтягнулась вже на кілька кілометрів. Угорці не запускають нікого на територію свого КПП», - зазначає він.

За його словами, наразі водії та пасажири бусів із посилками італійських заробітчан відмовляються розмитнювати свій вантаж і перекривають виїзд із КПП для усіх інших. Зараз там стоїть 50 неоформлених бусів.

На місце стягнути усі резерви Чопського прикордонного загону та додатково 50 прикордонників із міста Львів, які автівками і щитками заблокували можливість без оформлення покинути пункт пропуску «Тиса».

Раніше президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції заявив про необхідність зупинити контрабанду на митниці, з чим не впорався колишній голова Митної служби Максим Нефьодов.