фото president.gov.ua

У присутності президента України Володимира Зеленського підписано меморандум, що дає старт експортному фінансуванню Швейцарської конфедерації у розвиток залізничного транспорту в Україні. Загалом ідеться про кошти в обсязі 500 млн євро. 

Документ визначає засади співпраці та механізм спільної роботи сторін з питань розвитку залізничного транспорту України, повідомляє офіційний сайт Глави Української держави.

"Я дуже радий, що сьогодні підписується цей важливий меморандум. Він є чудовим сигналом громадянам наших країн про те, як ми співпрацюємо", — зазначив Володимир Зеленський на зустрічі з головою ради директорів швейцарського виробника рухомого складу Stadler Rail AG Петером Шпулером і виконавчим директором Stadler CIS AG Александром Люфтом в Офісі президента.

Відео дня

За словами Александра Люфта, уперше в історії на державному рівні залучається експортне фінансування зі Швейцарії, яке буде спрямовано на розвиток залізничного транспорту України, зокрема оновлення парку потягів.

У межах співпраці зі Stadler заплановано закупити 30 приміських електропоїздів її виробництва для Києва, і ще 30 будуть розподілені між Харковом і Дніпром. У цих трьох містах буде реалізовуватись проєкт комфортного приміського сполучення City Express, що запускається у межах програми Володимира Зеленського "Велике будівництво". 

У меморандумі також йдеться про 20 нових регіональних електропоїздів і 10 електропотягів далекого сполучення виробництва Stadler для оновлення рухомого складу Укрзалізниці.

Крім того, сторони домовились про локалізацію виробництва потягів Stadler на території України через будівництво нового заводу.

Меморандум про взаєморозуміння укладено між Міністерством інфраструктури України, АТ "Укрзалізниця" та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV. 

Нагадаємо, програма президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" включатиме проєкти з модернізації української залізниці. Раніше сайт ОП повідомив про закупівлю для Укрзалізниці 130 нових вантажних електропотягів виробництва французької компанії Alstom. Відповідну угоду між урядами України та Франції Верховна Рада ратифікувала 1 липня.