Ілюстрація REUTERS

Наприкінці квітня 2020 року в Німеччині набрали чинності зміни в правилах дорожнього руху (ПДР). Зокрема, посилено покарання за перевищення швидкості й порушення правил паркування, а також вжито заходів для кращого захисту велосипедистів і пішоходів.

Читайте такожЄврокомісія схвалила пакет заходів для підтримки транспорту під час карантину

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

"Якщо не брати до уваги кримінальної відповідальності, наприклад, за водіння в стані сильного алкогольного або наркотичного сп'яніння, в Німеччині є чотири види покарань для водіїв. Це грошові штрафи, штрафні бали, тимчасова заборона на водіння і позбавлення прав", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за дрібні порушення ПДР - просто грошові штрафи в кілька десятків євро, за більш серйозні - збільшені грошові штрафи, а на додаток ще й штрафні бали в картотеці Федерального відомства автодорожнього транспорту у Фленсбурзі. Гасяться, тобто згорають ці штрафні бали не дуже швидко. Штраф в один бал - через 2,5 року, у два бали - через 5 років, в три бали - через 10 років.

"Коли в особовій справі у Фленсбурзі накопичується 8 балів, водійські права вилучаються. У такому випадку потрібно робити нові, а це дуже дорого, складно і можливо лише за умови дотримання різних вимог, що залежать від конкретних обставин у кожному випадку, наприклад, проходження медично-психологічного обстеження - МПО, яке в Німеччині також в народі називають "тестом для ідіотів", - підкреслює видання.

Щорічно це обстеження проходить орієнтовно 90 тисяч водіїв, включно з тими, кого позбавляють прав відразу прямо на місці, тобто вилучають посвідчення, наприклад, після скоєння ДТП у стані сильного сп'яніння. Успішно МПО проходить близько 60 відсотків. Також влада може вимагати перездати іспити - як окремо водіння або теорію, так і все разом.

Якщо у Фленсбурзі водій уже назбирав до п'яти балів, він може добровільно відвідати спеціальний семінар  в одній з автошкіл, після чого один бал буде погашений. Починаючи від шести балів, це вже неможливо. Ціна такого семінару від 300 до 400 євро. Своєю чергою тимчасова заборона на водіння накладається додатково до грошових штрафів і балів і діє від одного до трьох місяців. Після закінчення терміну права повертаються автоматично.

Розміри грошових штрафів, кількість балів і тривалість тимчасових заборон на водіння в Німеччині залежать, зокрема, від виду транспортного засобу (легковий автомобіль, вантажний автомобіль тощо), а також від місця, де було скоєно порушення (в межах населених пунктів або поза населеними пунктами).