28% українців переконані, що ці вибори швидше об'єднали країну / фото УНІАН

Майже половина українців очікують покращення ситуації в країні в результаті президентських виборів, а чверть громадян не мають жодних сподівань на зміни.

Про це свідчать передані агентству УНІАН результати соціологічного опитування групи «Рейтинг».

«48% опитаних очікують покращення ситуації в країні у результаті президентських виборів. 25% не мають жодних сподівань на зміни, ще 10% очікують погіршення», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ другому турі виборів Зеленський перемагає з величезним відривом - нове опитування

За даними опитування, відносно більше тих, хто вірить в оптимістичний сценарій розвитку після виборів, серед жителів півдня та сходу, більш молодих респондентів і виборців кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Також половина опитаних вважають, що новій команді президента потрібно дати не менше року, щоб показати позитивні результати роботи. Попри це чверть хочуть, щоб здобутки з’явилися вже через 6 місяців, ще 14% хочуть побачити їх за квартал, 8% чекають негайних змін.

Серед молодих опитаних, жителів півдня та центру дещо більше тих, хто готовий почекати рік або довше, щоб побачити досягнення роботи майбутнього глави держави.

76% респондентів заявляють, що ситуація, коли їхні близькі, родичі або знайомі підтримують іншого, ніж вони, кандидата на цих виборах, є цілком нормальною. Попри це 9% вважають такий стан помилкою, водночас не намагатимуться впливати на вибір. Стільки ж опитаних будуть переконувати своїх близьких змінити думку. Найбільше останніх серед прихильників кандидата у президенти, чинного глави держави Петра Порошенка (22%).

28% українців переконані, що ці вибори скоріше об’єднали країну, а 24% вважають, що розкол навпаки посилився. Натомість третина опитаних стверджують, що ці вибори президента ні розкололи, ні об’єднали Україну.

«Найбільше тих, хто бачить консолідуючі процеси, серед прихильників Зеленського (38%), водночас кожен п’ятий з них бачить можливість розколу. Натомість серед симпатиків Порошенка третина вбачає у виборах можливий розкол, лише 17% – об’єднання», - сказано в результатах опитування.

Опитування проводилося в період з 12 по 16 квітня серед 3 тис. респондентів віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Опитування проводилось методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження - не більш як 1,8%.