Ефективність роботи українського Парламенту напряму залежить від його відкритості. А це означає, що  слід створити дієві механізми,  завдяки яким громадяни зможуть контролювати діяльність народних депутатів. Скасувати депутатську недоторканність, запровадити реальне персональне голосування –  так визначає перші зміни у роботі Парламенту нового скликання партія «Соціальна справедливість».

«Відкритість Парламенту – це не просто гарний слоган, це обов’язкова вимога до роботи законодавчого органу влади. Скільки ще можна зволікати зі скасуванням депутатської недоторканності? Чому замість того, щоб захищати інтереси українців, нардепи піклуються про себе та своїх покровителів-олігархів? Партія «Соціальна справедливість» йде до ВРУ для того, щоб покласти край безкарності можновладців», – зазначила Алла Шлапак.

Вона наголосила, що партія «Соціальна справедливість» має намір ініціювати запровадження кримінальної відповідальності за неперсональне голосування та вже підготувала  і подасть на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект першочергово. «Такі законопроекти повинні раз і назавжди впорядкувати діяльність народних депутатів. Зробити їх дисциплінованими та відповідальними народними обранцями, які  відстоюють інтереси українців, а не олігархічних кланів», – пояснила політик.

Відео дня

Лідер «Соціальної справедливості» переконана, що повний контроль громадян за діяльністю депутатів сприятиме прозорості та відкритості головного законодавчого органу країни.  «Необхідно, аби українці мали змогу спостерігати не лише за ганебними сесіями,  коли у залі немає депутатів, але й за роботою парламентських комітетів, погоджувальних рад тощо.  Потрібно відкрити доступ до всього документообігу Парламенту, а не лише до офіційно опублікованих законів.  Винятками будуть лише документи, оприлюднення яких становить загрозу національній безпеці. Я впевнена, що така форма контролю сприятиме ефективності роботи як окремих депутатів, так і Верховної Ради загалом», – наголосила Алла Шлапак.

За її словами, якщо діяльність депутатів буде відкритою та прозорою, а самі народні обранці не займатимуться кнопкодавством і постійно звітуватимуть перед виборцями за свою роботу, тоді ефективність українського Парламенту та якість законів будуть  набагато вищими, ніж сьогодні.