Людей будуть просити одягти маску перед входом на дільницю \ Фото УНІАН

На виборчі дільниці людей пускатимуть і без маски, але тоді поліція має притягти таку особу до адміністративної відповідальності.

Читайте такожЛяшко назвав умову, за якої місцеві вибори в "червоній" зоні карантину можуть не відбутися

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний держаний санітарний лікар України Віктор Ляшко в Києві під час круглого столу на тему «Місцеві вибори 2020 і COVID-19».

Відео дня

За його словами, всіх людей перед входом до приміщення, де проводитиметься голосування на виборах 25 жовтня, будуть просити одягнути маску - «це вимога сьогоднішніх умов, сьогоднішніх реалій роботи в умовах карантину». Ляшко додав, що «людина зобов'язана одягати маску, яка прикриває рота і носа».

«У випадку, якщо людина відмовляється одягнути маску на рота і ніс, то її все одно треба допустити до здійснення свого виборчого права, але за таким процесом як і людину з ознаками ГРВІ. Проте після здійснення свого виборчого права, особа без маски повинна нести адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства, відвідуючи громадську будівлю, якою є виборча дільниця», - зазначив Ляшко.

За його словами, поліція має скласти адмінпротокол за порушення встановлених санітарно-епідеміологічних норм.

Ляшко нагадав, що в постанові уряду чітко прописано, що на виборах може проголосувати й людина з симптомами гострої респіраторної вірусної хвороби. За його словами, «така людина має голосувати в окремій кабінці за окремим маршрутом. Усіх присутніх в приміщенні виборчої дільниці повідомляють про те, що є людина з симптомами застуди, щоб була дотримана фізична дистанція, не було контакту ближче ніж півтора метри».

Ляшко наголосив, що на виборчих дільницях буде проводитись вимірювання температури, обробка рук перед входом на територію, а біля кожного столу не повинно бути більш як троє людей в черзі з дотриманням відстані.

«Ми рекомендуємо не брати з собою дітей на виборчу дільницю», - наголосив лікар.

Ляшко також зазначив, що не можна регулювати кількість спостерігачів та представників різних політичних сил, які перебувають на дільницях, але просить не робити скупчень та бути в масці.

Ляшко звернувся з проханням до журналістів, щоб брифінги за результатами голосування перших осіб держави, політиків проводилися поза межами приміщень дільниці. За його словами, якщо будуть сприятливі погодні умови, то інформаційні матеріали доцільно розміщувати ззовні будівель.

Санлікар повідомив, що якщо захворів член виборчої комісії, то інших не будуть відправляти на самоізоляцію в тому випадку, якщо під час підготовки до виборів і під час виборів всі використовували засоби індивідуального захисту.

«У разі, якщо буде встановлено, що порушувались протиепідемічні норми, то є ризики того, що будуть відправлятися всі на самоізоляцію»- додав він.

Місцеві вибори в Україні

15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу.

2 вересня член ЦВК Сергій Постівий заявив про розробку алгоритму проведення місцевих виборів 25 жовтня з урахуванням карантинних обмежень. Крім того, зарахування адміністративної одиниці до «червоної» зони епідемічної небезпеки не є підставою для скасування виборів на цій території.

ЦВК попередньо рекомендувала схвалити такі правила під час організації та проведення виборів у регіонах: дотримання соціальної дистанції, не більш ніж четверо людей за один стіл бюлетенів, забезпечення дезінфекторами, окремі кабінки для людей з симптомами ГРВІ та заборона на публічні заходи з участю кандидатів у депутати всередині приміщень.

22 вересня на сайті Ради з’явився проект закону, ухвалення якого дозволить брати участь у голосуванні виборцям з високою температурою.