Ялта. 14 вересня. УНІАН. Президент України Віктор Янукович вважає, що новим центром світової кризи став Євросоюз.
Як передає кореспондент УНІАН, про це В.Янукович сказав, виступаючи на 9-й Ялтинській щорічній зустрічі (YES).
«Новим центром кризи став Євросоюз, єврозона проходить найкритичнішу смугу у своєму розвитку. Водночас складна ситуація у США, уповільнюються темпи економічного зростання у Китаї», - зауважив він.
За його словами, вже четвертий рік поспіль у світовій економіці зберігається напруження і високі ризики. За періодами стабілізації приходять нові виклики, нові хвилі кризових явищ. При цьому негативний потенціал невирішених проблем і невивчених уроків продовжує накопичуватись.
В.Янукович вважає, що криза світових економічних центрів вже призвела до нестабільності на провідних ринках.
Він зауважив, що сьогодні спостерігається глобальна тенденція до скорочення активності у промисловості. У бізнес-середовищі знову поширюються сумніви у перспективах світової економіки.
«На цьому фоні знижуються інвестиції у створення нових виробничих потужностей. Відкладається реалізація нових проектів, в тому числі у видобувній промисловості і сільському господарстві. І це несе особливу небезпеку з точки зору ресурсного забезпечення розвитку світової економіки в майбутньому», - зауважив він.
Президент додав, що накопичуються ризики у секторі фінансів. Все частіше доводиться чути про необхідність допомоги міжнародних донорів для стабілізації національних фінансово-банківських систем.
«В результаті виникають різкі коливання на валютних ринках і ступор на глобальних ринках капіталу. Це істотно ускладнює доступ до кредитних ресурсів країнам, що розвиваються. І Україна також болісно переживає цю проблему», - зауважив він.