Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз готовий виділити Україні 100 млн євро для наповнення створюваного урядом Фонду енергоефективності, проте чекає на прийняття парламентом України низки законопроектів щодо енергетичної сфери.

Читайте такожВтрати газу в секторі ЖКГ перевищують 60% - віце-прем'єр Зубко

Як повідомили у прес-службі Кабінету міністрів, про це сказав віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного співтовариства Марош Шефчович під час телефонної розмови з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Відео дня

«Віце-президент Єврокомісії проінформував про готовність ЄС виділити Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності, наголосивши на необхідності прийняття українським парламентом законів про Фонд енергоефективності, про ринок електроенергії, про регулятори у сфері електроенергетики та комунальних послуг», - повідомили в уряді.

Як повідомляв УНІАН, на початку грудня Кабінет міністрів України схвалив проект закону про створення в Україні Фонду енергоефективності та направив його до парламенту. Фонд має стати інструментом реалізації програм ефективного споживання енергоресурсів в країні, де в мережах і житловому секторі втрачається близько 9 млрд кубометрів газу за обсягу споживання 17 млрд кубометрів на рік.

Крім того, на думку уряду, фонд стане одним з стимуляторів зростання економіки, оскільки зможе залучати, в тому числі, інвестиційні кошти. А реалізація програм фонду створить близько 75 тис. нових робочих місць.

Концепцію роботи Фонду енергоефективності Кабмін затвердив у липні минулого року. За розрахунками уряду, вже поточного року фонд може залучити близько 20 млрд грн від міжнародних донорів, державного бюджету і приватних інвесторів.