20 березня в Сумах померла 24-річна хвора на кір породілля / фото pixabay.com

На Сумщині на кір захворіла студентка Путивльського педагогічного коледжу імені С.В. Руднєва, яка контактувала із хворою на кір породіллю, що 20 березня померла в обласному перинатальному центрі.

Як повідомляє сайт обласної регіональної газети «Нєдєля», студентка родом з Буринського району, де в неї були контакти із зазначеною молодою вагітною місцевою жінкою.

«Приблизно місяць назад вони разом лежали у лікарні. Хвора студентка, 1999 року народження, у якої лабораторно підтверджено кір, лікується за місцем проживання у Бурині», – зазначає сайт газети.

Відео дня

Наразі у навчальному закладі проводяться заходи, спрямовані на попередження розповсюдження хвороби. Як прокоментувала заступник директора коледжу Олена Ігнатова, вони отримали від місцевих медиків алгоритм дій, які виконуються, але чи буде проведена масова вакцинація педагогічних працівників і студентів, вона поки не знає.

Тим часом у навчальному закладі, за різними даними, є мінімум троє студентів, у яких підозрюють кір, хоча лабораторно ця хвороба ще не підтверджена.

Карантин у Путивльському педколеджі наразі не оголошено.

Читайте такожНа Львівщині 90% школярів захищено від кору – МОЗ

Як повідомляв УНІАН, 20 березня в Сумах померла 24-річна хвора на кір породілля ромської національності, яка 14 березня через кесарів розтин народила хлопчика.

Породіллю з підозрою на кір до обласного перинатального центру 13 березня доставили із Буринської центральної районної лікарні. За словами головного лікаря ЦРЛ, її привезли санітарним транспортом у супроводі завідувача акушерсько-гінекологічного відділення.

За інформацією обласного інфекціоніста Ірини Троцької, у породіллі був важкий перебіг захворювання, ускладнений пневмонією, а на кір в її родині нещодавно хворів брат та двоє його дітей.

За даними медиків, у новонародженої дитини ознак хвороби поки що не діагностували, та ризик того, що вірус передався від матері до дитини, лишається великим, адже інкубаційний період цієї хвороби – до трьох тижнів. Хлопчик наразі перебуває під наглядом лікарів.

Про причини смерті жінки стане відомо після розтину, хоча наявність інфекції кору в неї була підтверджена лабораторно ще за життя.

За рішенням управління охорони здоров’я Сумської ОДА, обласний перинатальний центр тимчасово призупинив госпіталізацію і не прийматиме породіль та вагітних у період із 19 березня до 5 квітня. Жінки будуть направлятися в стаціонар Сумського міського пологового будинку Пресвятої Діви Марії.

Усього з початку року на Сумщині зафіксовано 96 випадків захворювання на кір. Упродовж 2018 року їх було близько 300. Летальних випадків торік не було.