Чому виникає запаморочення / pixabay.com

Запаморочення може бути симптомом серйозних захворювань, тому потрібно знати тип і характер цього стану, щоб вчасно діагностувати недугу.

В англомовних інструкціях виділяють 4 основні типи запаморочення, розповіла "Здоров'ю 24" лікар-невролог Олена Гайворонська.

1) Справжнє запаморочення (вертиго)

Відео дня

Прояви: відчуття руху навколишніх предметів або самого пацієнта в просторі. Пацієнти образно називають стан: "центрифугою", "вертольотом", "каруселлю". Хоча в легких випадках пацієнти можуть відчувати невизначені почуття. Тривалість: від декількох секунд до декількох тижнів залежно від захворювання.

Причини: доброякісне пароксизмальне позиційне запаморочення, хвороба Меньєра, вестибулярний нейроніт, мігрень, захворювання стовбура мозку і мозочка.

2) Передсинкопе

Прояв: переднепритомний стан із закладеністю і шумом у вухах, потемніння або побіління в очах, нудота, загальна слабкість. Тривалість: від декількох секунд до декількох хвилин.

Причини: найчастіше ортостатична гіпотензія та проблеми із серцем, наприклад, аритмія.

Читайте такожСьогодні Землю накриє нова магнітна буря: кому загрожує та як вберегтися

3) Нестійкість

Прояв: похитування під час руху, часто посилюється із заплющеними очима або в темряві. У положенні лежачи запаморочення немає. Тривалість: під час ходьби.

Причини: захворювання мозочка, паркінсонізм, розлади глибокої чутливості.

4) Неспецифічне запаморочення

Прояв: відчуття тяжкості або порожнечі в голові, "туман" у голові, нудота, "наче п'яний". Часто відчуття виникають або посилюються в стресових ситуаціях, у натовпі. Тривалість: від декількох секунд до декількох років.

Причини: тривожні, депресивні та соматоформні розлади.

Що не є причиною запаморочення?

Вегетосудинна дистонія, дисциркуляторна енцефалопатія – такі діагнози існують тільки на пострадянському просторі та не визнаються світовою неврологією. Міфічна "скутість судин шиї" знову ж існує тільки в радянській школі. Синдром хребетної артерії і вертебрально-базилярна недостатність існують, але ставити такі діагнози тільки на підставі запаморочення та гіпоплазії хребетної артерії з діагностикою УЗД неправильно.