Панічні атаки тривають від п'яти хвилин до півгодини / фото nahnews.org

В. о. голови МОЗ Уляна Супрун зазначила, що багато людей хоча б раз у житті переживали панічні атаки. Цей стан повної розгубленості може тривати до півгодини.

Як пише Супрун на своїй сторінці у Facebook, панічні атаки характеризуються відчуттям раптової та інтенсивної тривоги й страху, появою тремтіння, дезорієнтації в просторі, нудоти, прискореного і нерегулярного серцебиття, сухості у роті, задишки, різкої пітливості та запаморочення. Симптоми не несуть значної небезпеки для людини, але сильно лякають.

"Панічна атака завжди проходить, а симптоми не несуть загрози. Важливо пояснювати собі те, що викликало занепокоєння. Контролюйте свій страх. Перечекайте", - радить в. о. міністра охорони здоров'я.

Відео дня

Читайте такожСупрун попередила українців про почуття самотності, що викликають соцмережі

Супрун зазначила, що в разі панічних атак необхідно спробувати сфокусуватися на тому, що оточує, й продовжити займатися своїми справами; попросити близьких про підтримку; робити дихальні вправи.

"Зазвичай панічні атаки не передбачають госпіталізацію, а люди в такому стані не вимагають особливої медичної допомоги. Викликати швидку варто, якщо через півгодини не стало ліпше, а дихальні вправи не допомагають оговтатися", - уточнила в. о. голови МОЗ.

Як запобігти панічним атакам:

- спробувати розібратися, що саме викликає стрес, який погіршує симптоми. Важливо не обмежувати свої щоденні активності та пересування;

- шукати тематичні спільноти - так ви будете знати, що ви не одні з такою проблемою;

- робити щодня дихальні вправи;

- бути фізично активним;

- стежити за харчуванням і повноцінно спати;

- відмовитися від кави, алкоголю і тютюну, вони здатні навіть погіршувати панічні атаки;

- звернутися до невролога або психотерапевта.

Раніше вчені з'ясували, що позитивні думки про інших людей істотно підвищують настрій.