Курага: користь і шкода / Фото: pixabay.com

Курага - сонячні ласощі з запахом літа. Правильна курага - це половинки абрикосів без кісточок, висушені на сонці. На жаль, сучасні виробники часто грішать правильним рецептом приготування кураги. Від цього її користь значно зменшується, а вживання великої кількості таких сухофруктів навіть може нанести шкоду здоров'ю.

Читайте такожКористь для організму: скільки води потрібно випивати щодня

Як вибрати курагу

Готовий натуральний продукт може дещо втратити колір в силу природного вигорання, тому дуже насичений помаранчевий колір кураги говорить про те, що застосовувалися хімічні добавки для поліпшення зовнішнього вигляду і збільшення терміну придатності продукту. Яскраво-помаранчевий колір і глянсовий блиск кураги говорять про те, що її готували не в природному середовищі, а з використанням хімічних реактивів. Курага, висушена в нормальних умовах, має трохи сіруватий колір, вона не волога і не злипається.

Відео дня
Курага: користь і шкода / Фото: pixabay.com

Калорійність кураги

Калорійність кураги становить 215-250 ккал на 100 грамів продукту. Калорійність залежить від якості свіжого продукту.

Користь кураги

До складу кураги входить безліч корисних речовин: вода в дуже невеликих кількостях білки, жири, вуглеводи, клітковина, пектини, сахароза, органічні кислоти, вітаміни: А, група В, ніацин, холін, Е, К, С, зола, калій, магній, кальцій, натрій, фосфор, мікроелементи, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Зазначимо, що в процесі висушування велика частина вітамінів, органічних кислот і інших корисних елементів зберігається у складі кураги. Тому вона володіє лікувальними й дієтичними властивостями, які широко використовуються.

Захворювання, при яких відзначається користь:

цукровий діабет;

ожиріння;

анемія;

недокрів'я;

гіпертонія.

ослаблений зір;

захворювання серцево-судинної системи (серцева недостатність, гіпертонія);

проблеми щитоподібної залози;

авітаміноз;

гіповітаміноз;

ослаблений імунітет.

Читайте такожЛікар пояснивши, чим небезпечна відмова від м яса

Сухофрукт є засобом, що стимулює сечовиділення, що корисно при захворюваннях нирок. Він надає вплив на роботу шлунково-кишкового тракту: пектин і клітковина сприяють природному і м'якому очищенню кишківника, виведенню радіонуклідів, солей важких металів, холестерину.

Сушений абрикос виділяється величезним вмістом калію, який бере участь у нормалізації водно-сольового балансу, який підтримує м'язовий тонус і роботу серцево-судинної системи. Ароматні ласощі можна включати в раціон діабетиків (помірно), гіпертоніків і людей, схильних до тромбоутворення. Вони не тільки не зашкодять, але і приведуть до норми рівень інсуліну і холестерину.

Вміст магнію істотно зміцнить нервову систему, позбавивши від наслідків стресів і емоційних перевантажень.

Користь кураги ще й у тому, що її можна використовувати як м'яке проносне і легкий сечогінний засіб.

Аскорбінова кислота і каротин допоможуть зміцнити імунну систему. Як показала практика, ті, хто систематично використовує курагу в їжу, рідше схильні до інфекцій і простудних захворювань.

Регулярне вживання сушеного абрикоса здатне уповільнити процеси старіння й активізувати оновлення клітин.

Науково доведена здатність сухофрукту запобігати появі злоякісних новоутворень.

Курага цілюще діє на травлення, очищаючи кишківник і покращуючи обмін речовин.

Курага незамінна в разі анемії, оскільки містить в собі достатню кількість заліза.

Вітамін А живить та коригує зір. Ласощі особливо рекомендовано літнім людям для профілактики вікових патологій очей.

Сухофрукт можна сміливо включати в спортивний раціон для насичення організму поживними елементами та амінокислотами.

Курага: користь і шкода / Фото: Вікіпедія

Курага при грудному вигодовуванні

Курагу рекомендується вводити в раціон після 3 місяців. Не слід вживати продукт у великих кількостях, бо він відноситься до алергенів. Через те, що курага відноситься до алергенних продуктів, вживання її на перших тижнях життя малюка небажано. Деякі лікарі вважають, що дієта грудного вигодовування не потрібна і вживання натуральних продуктів можливо з перших днів. У будь-якому випадку вирішувати мамі після консультації з лікарем.

Шкода кураги

Як вже писалося вище, курага небезпечна всілякими консервантами, які широко використовуються в процесі заготівлі сухофруктів. Кожен виробник намагається зробити свою продукцію як можна більш привабливою для покупця. Тому в хід йдуть всі (часом навіть небезпечні для здоров'я) методи.

Читайте такожНазвано найбільш шкідливі та корисні для здоров'я каші

При надмірному споживанні продукту потенційна шкода кураги для організму людини може полягати в наступному:

У людей з серйозними хронічними патологіями травної системи плоди можуть викликати погіршення стану.

При цукровому діабеті треба дуже обережно включати в раціон сухофрукти, попередньо розрахувавши допустима кількість і порадившись з лікарем. Безконтрольне споживання може призвести до нападу гіперглікемії, бо в продукті велика кількість фруктози й глюкози.

Через високу калорійність необхідно обмежувати порції сухофруктів людям з проблемами зайвої ваги.

При схильності до алергії вводити в раціон курагу можна тільки після консультації з лікарем.

Курага: користь і шкода / Фото: pixabay.com

Рецепт кураги в домашніх умовах

Розрізати вимиті абрикоси та дістати кісточку.

Для збереження гарного кольору на 2-3 хвилини помістити плоди в розчин (1 ч. л. лимонної кислоти на 1 л води) або потримати над парою.

Сушити можна і на сонці. Але для цього потрібні палючі промені та 1-2 тижні часу. На ніч плоди потрібно прибирати в будинок. Простіше і швидше висушити курагу в електросушарці: перші 2 години при 50-60°С, потім слід підвищити температуру до 70-80°С, закінчувати процес сушіння рекомендується знову при 50-60°С.