Іван-чай або по-іншому кипрій - рослина, яку здавна використовували жителі Русі. Його пили не тільки селяни, але і "вершки суспільства". Настій зі зніту був популярним ще в XII столітті. На жаль, з часом індійський чай посів перші позиції в Європі. На деякий час про Іван-чай усі забули. Однак, з розвитком хімії та медицини стало більше відомо про корисні властивості цієї рослини та тепер кипрій можна знайти не тільки в аптеках, але і на полицях супермаркетів.
Читайте такожАнгіна: основні симптоми та ефективне лікування
В народі існує безліч назв цієї корисної рослини. Можливо, ви про неї чули, але не знали, що це саме Іван-чай: Богородиціна трава, Єлушник, Дрімота, Вербова трава, Копорскій чай, Дикий льон, Маточник, Скрипник, Хрипняк, Дика фіалка, Хлібник, Зніт, Хаменерій та ін.
В якості напою або їжі використовують два види Іван-чаю: Іван-чай вузьколистий та Іван-чай широколистий. Останній цінують ескімоси, які приймають його як корисну добавку до їжі. Вживають рослину в сирому вигляді, як інгредієнт в салатах, роблять настій. Крім того, квітки скрипника (ще одна назва) є одним з національних символів Гренландії.
Склад Іван-чаю
Напій володіє безліччю цінних компонентів: вітаміни A, B1-B9, C, PP, макро - і мікроелементами. Серед них:
фосфор;
калій;
марганець;
кальцій;
титан;
цинк;
натрій;
мідь;
магній;
селен;
залізо;
молібден.
Енергетична цінність на 100 г: 103 кКал (24,3% – білки, 31% – жири, 44,7% – вуглеводи).
Корисні властивості Іван-чаю
За рахунок багатої насиченості корисними речовинами, рослині приписуються наступні лікувальні якості:
- протимікробну і протизапальну дію;
- жарознижувальний ефект;
- заспокійливу, легку снодійну дію;
- знеболюючий, судинноукріплюючий вплив;
- в'яжучу, гемостатичну дію;
- антиоксидантний, омолоджуючий вплив;
- протисудомну дію.
Читайте такожЦикорій – що це таке, чим корисний та які протипоказання
Комплекс мінералів і вітамінів, що міститься в настої, легко засвоюється і допомагає:
- при перенапруженні, тривозі, стресах;
- поліпшити настрій і розслабити;
- підвищити працездатність, продуктивність;
- нормалізувати сон, зробити його глибше, ефективніше, полегшити процес засинання;
- отримати заряд енергії при занепаді сил, виснаженні та відновленні після хвороби;
- очистити організм, відновити кислотно-лужну рівновагу, усунути зайві відкладення солей;
- підтримати здорову мікрофлору кишківника;
- при інтоксикації після вживання алкоголю;
- проти простуди та вірусних захворюваннях, при авітамінозі;
- активізувати імунну систему;
- при гіпертонічних кризах;
- покращити стан кровоносних судин, запобігти інсульт та інфаркт;
- знизити токсичний вплив засобів під час лікування онкології;
- пом'якшити роботу шлунково-кишкового тракту, не допустити виразки, хвороб жовчного міхура;
- зменшити частоту виникнення головних болів;
- налагодити стан шкіри, слизових, полегшити протікання запалень.
Іван-чай: шкода та протипоказання
Тривале вживання Іван-чаю іноді може мати проносний ефект. Напій з обережністю і тільки після консультації лікаря слід пити вагітним і годуючим жінкам. Так само не варто поєднувати прийом чаю і седативних препаратів. Напій не рекомендують давати дітям до 6 років.
Кипрій не варто вживати в їжу:
- при індивідуальній нестерпності продукту;
- в період гострої фази харчової алергії та полінозу;
- у гострий період виразкової хвороби шлунка;
- при підвищеному згортанні крові та схильності до тромбозів;
- при прогресуванні сечокам'яної хвороби.
Як заварювати та пити Іван-чай
Є кілька різних методів заварювання Іван-чаю.
Залитий окропом у 95-100°C Іван-чай відстоюють в чайнику протягом 10-15 хв. Потім настій збовтують, збагачуючи тим самим напій ефірними маслами.
Іван-чай також можна варити, насипавши висушені пагони в каструлю і заливши холодною водою. Рідина повинна покривати їх на 5-10 сантиметрів. На повільному вогні довести відвар до кипіння, після чого зняти ємність і залишити на 15 хвилин під кришкою.
Пити чай, заварений зі зніту, рекомендують двічі на день, але можна вживати й в більшій кількості (до 5 разів). Випивши щойно заварений Іван-чай, не викидайте заварку. Додавши в неї окріп, з однієї порції можна отримати ще до 5 порцій напою. І у кожної такої порції корисні властивості зберігатимуться.