Іван-чай / Фото: ua.depositphotos.com

Іван-чай або по-іншому кипрій - рослина, яку здавна використовували жителі Русі. Його пили не тільки селяни, але і "вершки суспільства". Настій зі зніту був популярним ще в XII столітті. На жаль, з часом індійський чай посів перші позиції в Європі. На деякий час про Іван-чай усі забули. Однак, з розвитком хімії та медицини стало більше відомо про корисні властивості цієї рослини та тепер кипрій можна знайти не тільки в аптеках, але і на полицях супермаркетів.

Читайте такожАнгіна: основні симптоми та ефективне лікування

В народі існує безліч назв цієї корисної рослини. Можливо, ви про неї чули, але не знали, що це саме Іван-чай: Богородиціна трава, Єлушник, Дрімота, Вербова трава, Копорскій чай, Дикий льон, Маточник, Скрипник, Хрипняк, Дика фіалка, Хлібник, Зніт, Хаменерій та ін.

В якості напою або їжі використовують два види Іван-чаю: Іван-чай вузьколистий та Іван-чай широколистий. Останній цінують ескімоси, які приймають його як корисну добавку до їжі. Вживають рослину в сирому вигляді, як інгредієнт в салатах, роблять настій. Крім того, квітки скрипника (ще одна назва) є одним з національних символів Гренландії.

Іван-чай / Фото: ua.depositphotos.com

Склад Іван-чаю

Напій володіє безліччю цінних компонентів: вітаміни A, B1-B9, C, PP, макро - і мікроелементами. Серед них:

фосфор;

калій;

марганець;

кальцій;

титан;

цинк;

натрій;

мідь;

магній;

селен;

залізо;

молібден.

Енергетична цінність на 100 г: 103 кКал (24,3% – білки, 31% – жири, 44,7% – вуглеводи).

Іван-чай / Фото: pixabay.com

Корисні властивості Іван-чаю

За рахунок багатої насиченості корисними речовинами, рослині приписуються наступні лікувальні якості:

- протимікробну і протизапальну дію;

- жарознижувальний ефект;

- заспокійливу, легку снодійну дію;

- знеболюючий, судинноукріплюючий вплив;

- в'яжучу, гемостатичну дію;

- антиоксидантний, омолоджуючий вплив;

- протисудомну дію.

Читайте такожЦикорій – що це таке, чим корисний та які протипоказання

Комплекс мінералів і вітамінів, що міститься в настої, легко засвоюється і допомагає:

- при перенапруженні, тривозі, стресах;

- поліпшити настрій і розслабити;

- підвищити працездатність, продуктивність;

- нормалізувати сон, зробити його глибше, ефективніше, полегшити процес засинання;

- отримати заряд енергії при занепаді сил, виснаженні та відновленні після хвороби;

- очистити організм, відновити кислотно-лужну рівновагу, усунути зайві відкладення солей;

- підтримати здорову мікрофлору кишківника;

- при інтоксикації після вживання алкоголю;

- проти простуди та вірусних захворюваннях, при авітамінозі;

- активізувати імунну систему;

- при гіпертонічних кризах;

- покращити стан кровоносних судин, запобігти інсульт та інфаркт;

- знизити токсичний вплив засобів під час лікування онкології;

- пом'якшити роботу шлунково-кишкового тракту, не допустити виразки, хвороб жовчного міхура;

- зменшити частоту виникнення головних болів;

- налагодити стан шкіри, слизових, полегшити протікання запалень.

Іван-чай: шкода та протипоказання

Тривале вживання Іван-чаю іноді може мати проносний ефект. Напій з обережністю і тільки після консультації лікаря слід пити вагітним і годуючим жінкам. Так само не варто поєднувати прийом чаю і седативних препаратів. Напій не рекомендують давати дітям до 6 років.

Кипрій не варто вживати в їжу:

- при індивідуальній нестерпності продукту;

- в період гострої фази харчової алергії та полінозу;

- у гострий період виразкової хвороби шлунка;

- при підвищеному згортанні крові та схильності до тромбозів;

- при прогресуванні сечокам'яної хвороби.

Іван-чай / Фото: pixabay.com

Як заварювати та пити Іван-чай

Є кілька різних методів заварювання Іван-чаю.

Залитий окропом у 95-100°C Іван-чай відстоюють в чайнику протягом 10-15 хв. Потім настій збовтують, збагачуючи тим самим напій ефірними маслами.

Іван-чай також можна варити, насипавши висушені пагони в каструлю і заливши холодною водою. Рідина повинна покривати їх на 5-10 сантиметрів. На повільному вогні довести відвар до кипіння, після чого зняти ємність і залишити на 15 хвилин під кришкою.

Пити чай, заварений зі зніту, рекомендують двічі на день, але можна вживати й в більшій кількості (до 5 разів). Випивши щойно заварений Іван-чай, не викидайте заварку. Додавши в неї окріп, з однієї порції можна отримати ще до 5 порцій напою. І у кожної такої порції корисні властивості зберігатимуться.