REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Наталія Харченко під час презентації оновлених «Досліджень потреб гуманітарної допомоги Донецької і Луганської областей».

Дане дослідження ініційовано Гуманітарним штабом Ріната Ахметова і було проведено у 30 найбільш нужденних містах тимчасово окупованої території і «сірої зони» (містах на лінії зіткнення) Донецької і Луганської областей.

Відео дня

За словами Харченко, близько 70% занепокоєні статусом диплома, отриманого на тимчасово окупованих територіях.

Читайте такожПереважна більшість жителів Донбасу "притерпілися до умов війни"

«Актуальною темою є стурбованість населення статусом освіти, яку отримують їхні діти. Більшість батьків – 66% батьків школярів і 71% батьків студентів - висловлюють свою стурбованість визнанням атестатів і дипломів, які отримають їхні діти після закінчення своєї освіти», - сказала Харченко.

Разом з тим, експерт зазначила, що дітей в освітніх установах стало більше, викладачів вистачає, школи одержали нові підручники з Росії, навчальна програма - «російського стандарту».

«Базові потреби задоволено (опалення, скління, ремонт дахів). Але є гостра проблема в додаткових речах - меблях, гардинах, спортінвентарі, канцелярії, музичних інструментах», - сказала Харченко.

Також експерт зазначила, що у дітей, які проживають на Донбасі, спостерігається спад соціальної активності, вони повертаються у свою звичайну зону комфорту.

Спеціаліст по захисту дітей ЮНІСЕФ Україна Габріель Акімова наголосила, що допомога дітям у війні вимагає взаємодії та координації зусиль всіх гуманітарних місій, влади, бізнесу. "Гуманітарні організації, волонтери – грандіозний ресурс в Україні, який зараз підтримує людей. Це інформація про мінної безпеки, психологічна підтримка, продукти і медикаменти, якими дуже сильно допомагає Штаб Ахметова», – зазначила Акімова.

«Зараз дуже важлива підтримка сімей. Діти звикли жити в умовах війни, і це не нормально. Цей «запас міцності» у людей дуже критичний. Дітям необхідно створювати умови, безпечний простір. Батьки повинні розуміти психологічний стан і потреби. Також важливо думати і про розвиток. Школа, дозвілля – це те, що допомагає дитині повернутися до нормального життя», – вважає Акімова.

Координатор Штабу Ріната Ахметова Римма Філь розповіла, що за результатами дослідження, стало відомо про постраждалих у результаті бойових дій на Донбасі дітей.

"Про ці випадки особисто знають 14% опитаних. 55% з цих дітей потребують лікування, 23% – у фізичній реабілітації. Половині необхідна психологічна допомога. Також фахівці КМІС допомогли нам знайти контакти 17 сімей, в яких діти постраждали в результаті бойових дій. Гуманітарний штаб готовий взяти під опіку цих дітей і надати всю необхідну адресну медичну і психологічну допомогу», – зазначила Філь.