Більше половини українців першочерговим заходом реформування охорони здоров’я називають здешевлення ліків / фото УНІАН

Більше половини опитаних громадян України (50,3%) вважає, що першочерговим заходом реформування охорони має бути зменшення вартості ліків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова 3 – 9 липня 2020 року.

Читайте такожВ Україні 10% ліків фальсифіковані: МОЗ запровадить 2D-кодування препаратів

Відео дня

Зокрема, соціологи запитали, які проблеми повинні вирішуватися у першу чергу під час реформування системи охорони здоров'я. Респонденти могли обрати не більше трьох варіантів відповідей.

«Більшість опитаних - 50,3% - відповіли, що має бути зменшення вартості ліків», - йдеться у повідомленні.

Також 29,7% респондентів відповіли, що необхідно встановити відповідальність лікарів за здоров'я пацієнтів та результати лікування; 29,3% - забезпечити лікарні та поліклініки якісним, новітнім обладнанням для лікування і діагностики; 28,7% - забезпечити невідкладну допомогу усім необхідним в усіх населених пунктах; 28,5% - збільшити кількість професійних лікарів-терапевтів і сімейних лікарів; 20,1% - припинити стягнення «добровільних» поборів у лікарнях, поліклініках і пологових будинках.

Крім того, соціологи запитали, з якими змінами в охороні здоров'я українці особисто зіткнулися протягом минулого року. Респонденти могли обрати кілька варіантів відповідей.

Так, 41,3% головною зміною назвали зростання цін на ліки, якими найчастіше лікуються; 39,4% - можливість обрати лікаря-терапевта (сімейного лікаря), якому довіряють; 26,7% - брак кваліфікованої допомоги з боку лікарів під час хвороби; 20,1% - здати необхідні аналізи чи пройти призначену діагностику можна лише за гроші; 19,7% - погіршення ситуації з швидким і якісним наданням невідкладної допомоги; 19,1% - запис до лікаря чи отримання довідок стали ще більш складними і заплутаними; 14% - можливість безкоштовно здавати аналізи та проходити необхідну діагностику. Ще 12,5% відповіли, що жодних змін не відбулося.

Водночас на думку 34,6% опитаних, ніхто в державі не обстоює інтереси громадян у процесі реформування системи охорони здоров'я. Також 19,1% вважають, що найбільше обстоює глава МОЗ Максим Степанов, 15,7% - президент Володимир Зеленський, 14,2% - головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Разом з тим, відповідаючи на запитання "Скільки грошей протягом останнього року ваша родина в середньому на місяць витрачала на ліки та лікування?", 13% респондентів заявили, що взагалі нічого не витрачали, 15% - витрачали до 200 грн на місяць, 24% - віддавали від 200 до 500 грн на ліки, 19% - платили від 500 до 1000 грн, 7% - витрачали від 1000 до 2000 грн, і майже 9% - віддавали на ліки та лікування понад 2000 грн на місяць.

*** Опитування проводилось в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2022 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Ліки в Україні: новини на тему