Тетяна Плачкова / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

В Україні - черговий антирекорд за добовою кількістю хворих на Covid-19 - 2723 людини, а видатки за загальним фондом держбюджету на медицину недофінансовані на третину.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявила народний депутат від опозиційної ПЛАТФОРМИ - ЗА ЖИТТЯ Тетяна Плачкова.

Посилаючись на статистичні дані за 7 місяців 2020 року вона повідомила, що розрив між фактичним і плановим фінансуванням медичної галузі різко збільшується, хоча у зв'язку з епідемією повинен навпаки зменшитися.

Відео дня

«Рівень фінансування медицини в цьому році набагато гірше, ніж в минулому, хоча тоді епідемії не було», - зазначила політик.

Вона підкреслила, що реальна мета медичної реформи звелася до подальшого скорочення фінансування галузі, і ситуативне збільшення витрат у зв'язку з епідемією не допомогло. При цьому другий етап реформи тільки наростив кризу в галузі.

«Фінансування значної частини лікарень скоротилося в середньому на 30% від рівня минулого року. Різко, у 2,6 раза, прискорилося зростання заборгованості із зарплат медикам. А більш ніж половина коштів, передбачених у спеціальному бюджетному фонді боротьби з Covid-19, пішло на будівництво доріг. І тільки чверть - на протиепідемічні заходи, в т.ч. доплати медикам, обладнання опорних лікарень, забезпечення лабораторій і закупівлю засобів індивідуального захисту. При цьому кошти фонду, як у ході Години запитань до уряду в парламенті повідомив прем'єр-міністр, розписані повністю. Тобто перспектив збільшення - ніяких», - зазначила народний депутат.

Вона акцентувала увагу, що громадян України попереджають про другу хвилю коронавірусної хвороби, а до фінансування медичної галузі влада підходить з властивою їй небезпечною недбалістю.

«Лікарні, як і раніше, радіють хоча б невеликій допомозі, яку надають благодійні організації. І виживають саме завдяки їй», - резюмувала Тетяна Плачкова.

Нагадаємо, що з початку карантину волонтери Благодійного фонду Тетяни Плачковою і створеного нею руху взаємодопомоги «БезПанікі» допомагають медикам Одеської області. Засоби індивідуального захисту були передані Одеському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Татарбунарській центральній районній лікарні, Одеській міській клінічній лікарні №11, трьом педіатричним відділенням багатопрофільного медичного центру Одеського національного медуніверситету, Центральним районним лікарням Ізмаїла, Болграда і Любашівки, сільським лікувальним амбулаторіям загальної практики сімейної медицини сіл Криничне, Городнє і села Олександрівка Болградського району, села Великий Дальник, лікарям Центрів первинної медико-санітарної допомоги №5 і №16 в Одесі, Дунайській обласній лікарні в Ізмаїлі.