На що тільки не піде людина, щоб зайвого не робити. Вже не актуальна праця, яка зробила з мавпи людину. Нині на часі лінь, яка, з комерційних міркувань, рухає прогрес. Навіщо, постає питання, витрачати час на відвідування медичного закладу, щоб отримати документ, який може "вилізти" з кольорового принтера в домашніх умовах?

Подібне мислення, на жаль, трагікомедія з назвою, як у романі Достоєвського, в якому фігурують студент, сокира і старенька. Отже, злочин. В основі сюжету – обдурений світовою підступною змовою, але охочий покинути межі нашої Батьківщини, нещасливець. Головний герой, який істинно увірував в марність свого буття, категорично не згоден піддавати себе "тортурам", сертифікат про проведення яких суворо вимагають в тридев'ятому царстві, куди він так жадано прагне потрапити. Ведений неблагочестивими чутками, герой ухвалює рішення за малі гроші у благодійників з судимістю (наявною або майбутньою) придбати фіктивний сертифікат про вакцинацію. І, ось, обмінявши пару портретів Бенджаміна Франкліна на значно менш цінне зображення, головний герой прямує в бік державного кордону, де опиняється в руках вартових правопорядку.

Чим же загрожує дурість "підпільного" виготовлення сертифіката про вакцинацію наразі? Штраф і судимість. Мізерний штраф

На жаль, покарання згубним задумам все ж не запобігає. У кримінальному провадженні України щодо підробки сертифіката вакцинації можуть фігурувати від однієї до трьох осіб, ступінь відповідальності, відповідно, різна, а норм у Кримінальному кодексі з цього приводу всього дві – ст. 358 (підробка документів) і ст. 366 КК України (службова підробка).

Перша з них готова вкусити Феміди замовника підробленого сертифіката і виробника такого документа, що не має до медицини ніякого відношення. Друга стосується медпрацівників, але виключно тих, які наділені організаційно-розпорядчими функціями.

Чим же загрожує дурість "підпільного" виготовлення сертифіката про вакцинацію наразі? Штраф і судимість. Мізерний штраф у розмірі до 3400 грн, і довідка про наявність судимості, що мало кого лякає. Для медпрацівників відповідальність істотніша – до п'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати відповідні посади.

"Недоумство і відвага" – старий добрий девіз нашої самобутності

Пізно схаменувшись, можновладці почали наганяти страху на недбайливих громадян і заявили про посилення кримінального покарання, що зараз виглядає не більш як городнім опудалом, але внесено на сторінки Кримінального кодексу. Кабмін готує законопроект про посилення відповідальності за підробку документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень. Представники центрального органу виконавчої влади пропонують збільшити штрафи до 170 тисяч гривень, а також додати санкцію у вигляді позбавлення волі строком до трьох років.

Ну, а поки реєстр судових рішень поступово наповнюється все новими вироками, хоч і не дуже страхітливими. Переважна більшість засуджених – люди, які або через незнання, або за дурістю придбали підроблені сертифікати, з якими сподівалися швидше опинитися в іноземного роботодавця.

"Недоумство і відвага" –  старий добрий девіз нашої самобутності. Сміливістю і рішучістю ми, звичайно ж, серед інших виділяємося. Але, на жаль, те, що в цьому девізі йде під руку з відвагою, з лютою завзятістю тандем покидати не бажає.

На жаль, багато хто забуває, що весь світ, в тому числі й Україна, живе в епоху діджиталізації, та, крім всіляких водяних знаків, на офіційних документах з'явилися штрих-коди, за допомогою яких навіть мавпа зі смартфоном зможе відрізнити оригінал від "липи". Залишається тільки спостерігати за гонитвою здорового глузду з безмежною дурістю. Цікаво, чи побачить остання фініш? Робіть ваші ставки, панове.

Володимир Пищида, адвокат юридичної компанії Investment Service Ukraine