Отримати безкоштовний тест на коронавірус зовсім не просто / УНІАН

У Миколаєві лікарі більше тижня відмовлялися діагностувати коронавірус у співробітниці міської ради та надати лікарняний.

Читайте такожУ таборі Запорізької області виявили три випадки коронавірусу (відео)

Як повідомляє місцевий сайт «Шиповник», про це в Facebook розповіла сама пацієнтка Оксана Лютова.

Відео дня

За словами жінки на третій день після погіршення стану здоров'я вона звернулася до лікаря, який відмовився виписувати лікарняний і заявив, що у неї «не корона»:

«У перший день (сер.) Ввечері температура 38,3 (тут і далі вказую максимальну за день). Другий (чт.) 37,4; Третій (пт.) Я пішла до лікаря. Відчувала себе більш-менш. Лікар мені сказав, що у мене не корона. Запис в карту не робив. Сказала що, на один день лікарняний давати не буде. Я прийшла додому після лікарні, у мене температура 38 », - зазначила вона.

На четвертий день легкі симптоми проявилися у її дитини, а також ще у двох людей з її оточення.

На шостий день жінка мала була вийти на роботу, адже лікарняний їй так і не надали.

«Шостий (пн.) Я мала вже вийти на роботу, т. як  лікар мені не дав лікарняний. Але я вдома. Я подзвонила своєму лікареві: повідомила, що від мене захворіли троє. Запитала за тест на корону. Вона сказала, що у мене не корона! І взагалі у мене немає показань! Я не приїхала з-за кордону, не контактувала з підтвердженим коронавірусником. Платних скільки хочу, але не безкоштовних!», - зазначила вона.

На дев'ятий день дівчина вирішила зробити платний тест ПЛР у приватній лабораторії.

Тим часом жінка, яка контактувала з Лютовою, заявила, що після звернення в лікарню зі скаргами на високу температуру лікарі не надали належного обстеження.

«Подруга не відлежалася. На восьмий день у неї температура 38 з гаком. Три дні п'є антибіотик. Температура практично не збивається. У грудях пече. Жарознижуючі не сильно допомагають. Тут я ще її «обрадувала», що не відчуваю запахи. Вона до лікаря. Той не пропонує їй тест, КТ, рентген. А заявляє, що за протоколом, вона має прийти на обстеження через 10 днів! Медсестра на висловлювання, що антибіотик не допомагає і пече в грудях, відповідає: «Ми що тут в дурдомі сидимо, я що так повинна і написати. Пече в грудях? », - розповідає дівчина.

«Що виходить, тести просто-напросто не робляться? А всіх хворих намагаються швидше відфутболити? Всім хворим співають одну і ту ж заїжджену мантру: «У вас не коронавірус!», - робить висновок Лютова.

Платний тест Оксани на коронавірус виявився позитивним. Вона заплатила за нього 1820 гривень. Лише після цього медики почали виявляти до неї інтерес.

«На 9-й день мені відкрили лікарняний! Навіть не зупинила моя ранкова температура 36,7. У понеділок у мене КТ (комп. томограма легень). Почала сьогодні курс антибіотиків. Відчуваю себе добре. Якщо б ще вчора не температура 37,2 (ввечері), то взагалі все було б чудово. Але ж я тиждень як мала бходити на роботу», - розповідає вона.

Що робити при підозрі на коронавірус

У МОЗ раніше оновили алгоритм дій для пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію:

  • Зателефонуйте сімейному лікарю. Сімейний лікар вас проконсультує і вирішить, чи необхідна госпіталізація.
  • Також при необхідності медик приїде до пацієнта.
  • Виклик мобільної бригади для забору зразків для тесту на коронавірусну інфекцію. Далі зразки передають в лабораторію.
  • Після отримання результатів тесту, в разі підтвердження коронавірусу, передбачено надання медичної допомоги зараженій особі.