До 8 травня “1+1” продовжує благодійний марафон на підтримку медиків «Ти не один». Його ціль - зібрати кошти на придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників. Під час марафону канал “1+1” у соціальних мережах розпочав ініціативу #лікарютинеодин, щоб познайомити вас з українськими медиками, які сьогодні рятують життя хворим на Covid-19.

Учасниця соціальної ініціативи лікар-анестезіолог Хмельницької інфекційної лікарні

Відео дня

Руслана Данік в інтерв’ю УНІАНУ розповіла про повну ізоляцію від сім’ї, особливості роботи лікарні в умовах пандемії та чому кожен летальний випадок медичні працівники важко емоційно переживають.

Що змінилося в роботу вашої лікарні з настанням пандемії коронавірусу?

Повністю змінилася робота. Як почали поступати пацієнти з ковід, у нас весь перший поверх лікарні розподілили на бокси. Тобто, коли кожна палата (бокс) має вихід на вулицю, до пацієнтів ми заходимо з вулиці, немає спільного сполучення з коридором. До кожного пацієнта ми заходимо індивідуально. У кожного пацієнта в боксі є свій санузол, свій душ і т.д. Тобто, вони всі ізольовані. Кисневе забезпечення існує в боксах, туди підключили апарати ШЛВ - це дуже правильно, тому що пацієнти повністю ізольовані. Коли ми виходимо з боксів, ми повністю знімаємо одяг. В бокси навіть розміщають пацієнтів з підозрою на ковід.

За даними МОЗ, кожен 5 хворий на ковід в Україні - медик. Як у ваші лікарні організований процес захисту медичного персоналу?

Коли ми йдемо до пацієнтів, хворих на ковід, у нас є рамка, яка повністю обробляє одяг сцецрозчином. Є санітарка, яка слідкує, чи правильно ми одягаємось/роздягаємось, вона нас контролює. Два місяці ми організовано працюємо і бачимо ефект. Лікарі-анестезіологи під великою загрозою знаходяться під час роботи, тому що дуже контактно працюють з хворими - проводять ШВЛ, інтубують хворих. Дуже високий ризик зараження саме під час інтубації хворих, тому що є близький контакт. Але ми стараємося обережно все проводити. Також у лікарні проводили навчання: як правильно себе захищати, як одягати та знімати захисні костюми.

Лікарі проходять тестування на ковід?

Всі медичні працівники в лікарні планово кожного тижня проходять тестування на ковід. Всіх обстежують обов’язково.

Як змінився ваш робочий графік за останні два місяці?

Ми працюємо сьогодні по 12 годин. А раніше працювали добу. Зараз дуже важко витримати 24 години, багато роботи.

Як зараз дістаєтеся до роботи?

У Хмельницькому виділили автобуси, які по спецперепусткам возять тільки лікарів на работу. Тому у мене проблем з доїздом немає.

Скільки років працюєте лікарем?

Мій медичний стаж - з 2011 роки, а з 2016 року працюю в інфекційній лікарні.

Ваша родина вас підтримує сьогодні?

Я вважаю, що у мене дві сім’ї - батьки, і моя дитина. Батьки мої живуть за містом, ми живемо окремо. Як тільки почалася епідемія, я повністю ізолювалася від своєї сім’ї. Дитина зараз живе у моїх батьків. Це напевно найгірше і найважче - бути далеко від своєї родини. Коли ти приходиш на роботу, ти перемикаєшся, працюєш, розумієш, для чого це. А коли приходиш додому - у мене буває перерва між змінами по дві доби - то дуже сумуєш. Зараз мені морально навіть легше працювати з хворими на ковід, ніж знаходитися вдома.

Сім’я з розумінням поставилася до такох ізоляції?

Так, навіть мій син, йому 6 років, він підтримує мене і розуміє, для чого це потрібно. Звичайно, він часом сумує і плаче, але розуміє, чого я не можу зараз бути біля нього. Батьки хвилюються, але вже змирилися. Звільнятися мене не просять. Вони знають, що я  дуже люблю свою роботу.

Ваші колеги-лікарі також ізолювалися від своїх родин?

У лікарні всім лікарям дали можливість ізолюватися від своїх сімей. Виділили приміщення, де можна жити. Але я залишилися жити у своїй квартирі. У нас практично всі лікарі таким чином ізольовані від своїх сімей. Я з початку пандемії вирішила, що буду самоізольована і не буду нікого наражати на небезпеку. Це мій вибір.

Відчуваєте зміну у сприйнятті професії лікаря з початку пандемії?

Сьогодні я дуже відчуваю моральну підтримку і турботу. Друзі, колели, як ніколи часто телефонують і запитують, як справи. Телефонують друзі у університету - ми згадуємо часи навчання, якісь цікаві історії. Мені дуже приємна така моральна підтримка. 

Що зараз допомогає вам триматися на позитиві?

Насправді, ми завжди працюємо стресово. В реанімації стресова робота. Але я завжди прокидалася з думкою, що я хочу йти на цю роботу. Напевно, я тому щаслива людина. На собі я поки не відчула синдрому вигорання лікарів. Можливо, я себе так налаштувала. Вмію себе організувати, пермикаюсь вдома. Мене тримає думка про те, що я хочу робити цю роботу. Дійсно, має бути покликання, щоб бути лікарем. Тому що коли людина вбачає в роботі щось матеріальне, або щось інше… нічого доброго з цього не вийде. А особливо зараз такий період, коли треба згуртуватися, зібрати свої всі сили і просто важко працювати, бо так потрібно.

Що плануєте зробити відразу після карантину?

Заберу свою дитину. Дуже хочу до сім’ї. Важко, що я приходжу додому, а тут нікого немає. Раніше, коли щось не так йшло на роботі, сім’я була моєю розрадою. А зараз у мене, окрім роботи, в голові нічого немає. Ми з лікарями спілкуємось постійно. Сьогодні я себе зловила на думці про те, що навіть коли ми не чергуємо, ми морально чергуємо.

Що б ви сказали всім українцям, які сьогодні теж хвилюються і знаходять на карантині?

Прошу всіх про одне - пошкодуйте нас, лікарів. Залишайтеся вдома, дотримуйтесь карантину, бо нам дуже важко. Ми хочемо всім допомогти, але не завжди все вдається. Ми кожну летальність переносимо через себе. Прошу всіх віднестися з розумінням. Лікарі сьогодні лишили все для того, щоб допомогти людям і врятувати країну.

Долучитися до благодійного марафону “Ти не один” та допомогти українським медичним працівникам можна до 8 травня включно. Надсилайте смс зі словами підтримки лікарям на номер 88001. Вартість одного благодійного повідомлення складатиме 20 грн – чим більше повідомлень, тим більше підтримки. Послуга доступна лише для абонентів передплаченого мобільного зв’язку Київстар, Vodafone, lifecell та абонентів 3Mob. Окрім того, вже зараз і до 8 травня можна зробити благодійний внесок на будь-яку суму онлайн 24/7 на сайті Української Біржі Благодійності підтримавши проект "Ти не один" або здійснити переказ за реквізитами:

МБФ "Українська Біржа Благодійності"

ЄДРПОУ: 38005762

Банк Кредит Дніпро р/р UA753057490000002600730669803

Призначення: Благодійний внесок Ти не один

Усі кошти надійдуть Українській біржі благодійності (https://ubb.org.ua/uk/project/6050/), яка спільно з Громадською платформою РазомUA  організують придбання засобів для захисту лікарів. У режимі реального часу інформацію про потреби опорних лікарень можна побачити на карті партнерів. Громадська платформа РазомUA спільно з МОЗ акумулює цю інформацію (https://razomukraine.com/).

Загальна сума виручених коштів на сьогодні складає більше мільйона гривень. З них 534 200 гривень – це благодійні смс-повідомлення, які надсилали глядачі під час перегляду онлайн-концерту марафону «Ти не один», 87 952 гривні вдалося зібрати на сайті ubb.org.ua. Нагадаємо, першим внеском у рамках марафону стали кошти телеканалу «1+1», зібрані від голосування та продажу реклами під час фіналу «Голосу країни-10» - 627 407 гривень.