Скільки триває ефект після вакцинації : відповідь експертів / фото REUTERS

В Україні нарощуються темпи вакцинації від коронавірусу, а разом з цим і почали активно обговорювати можливість ревакцинації - тобто отримання бустерної дози.

Як стверджують медики, якщо через півроку після курсу COVID-щеплень не отримати бустера, ефект від вакцини все одно залишиться. Звичайно, через шість місяців імунітет слабшає, але не катастрофічно, пише РБК-Україна у статті "Третя не зайва. Чи потрібне українцям додаткове щеплення від COVID".

Читайте такожКомаровський розказав, як захистити дітей від коронавірусу (відео)

Відео дня

За словами імунолога Бориса Донського, якщо перші 3 місяці курс щеплень захищає імунітет умовно кажучи, на 92%, то через півроку гарантія буде 81%.

"Так, він (ефект від вакцини - УНІАН) падає, але навіть через півроку залишається досить ефективним, він не зникає. Він буде в принципі працювати ще багато-багато років, просто рівень його ефективності буде трохи нижчим", - пояснив Донський.

Директор Інституту біохімії НАН України Сергій Комісаренко, розповів, що через деякий час після вакцинації, перш за все, слабшає античний імунітет. При цьому дія Т-лімфоцитів або лімфоцитів пам'яті, які відіграють центральну роль в інактивації вірусу зберігається роками.

За його словами, термін захисту вакцин може відрізнятися і в залежності від використовуваного препарату. Наприклад, від Moderna імунітет триває довше, ніж від вакцини Pfizer.

"Чому це відбувається, науковцям невідомо. Одна з причин може полягати в тому, що коли колють Moderna - вводять 100 мікрограмів мРНК, а коли Pfizer-30 мікрограмів. Тому, можливо, імунна пам'ять в першому випадку довша", - додав академік.

Раніше, як писав УНІАН, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська висловилася щодо третьої дози вакцини від коронавірусу. Вона вказала, що бустерна доза потрібна буде пацієнтам з імунодефіцитом.

"Я згодна в принципі з міжнародними організаціями, які кажуть, що її (бустерну дозу, - ред.) потрібно вводити особам з імунодефіцитними станами. Тільки у нас імунодефіцит приклеюють до всіх на світі. Часто нежить - ой, у мене імунодефіцит. Ні, це не імунодефіцит. Імунодефіцит - це, зокрема, в онкохворих тощо. У них слабо йде вироблення антитіл як правило", - пояснила інфекціоніст.

При цьому вона вказала, що іншим українцям не потрібна бустерна доза COVID-вакцини.

Вакцинація від коронавірусу в Україні: що відомо

Станом на 27 жовтня 2021 року в Україні встановлено новийрекорд щеплень від коронавірусу за добу - вакциновано понад 291 тис.осіб. Так, вчора вакцинували 291293 людини: одну дозу отримали 212 013 осіб, повністю імунізовані - 79 280.

З початку вакцинальної кампанії щеплено 9 млн 363 тис. 493 людини, з них повністю імунізовані і отримали дві дози – 7 млн 138 тис. 082.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ – 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини