Менінгіт / фото ua.depositphotos.com

Менінгіт - дуже небезпечне захворювання. Це запалення, викликане проникненням мікробів у спинномозкову рідину. Менінгіт може призвести до летального результату навіть в перші дні або години хвороби.

Читайте такожГепатит А: як передається, симптоми та лікування

Види менінгіту

Вірусний менінгіт. Найчастіше викликають ентеровіруси, вірус паротиту, флавівіруси, вірус варицела зостер, вірус простого герпесу. Рідше причиною захворювання може стати цитомегаловірус, аденовіруси, вірус лімфоцитарного хоріоменінгіту, ВІЛ, вірус Епштейна-Барр. Симптоми схожі на грип, ознаки менінгіту у вигляді головного болю з'являються через кілька днів. Перебіг хвороби дуже важкий.

Відео дня

Бактеріальний менінгіт. Цей вид менінгіту виникає при попаданні в організм різних бактерій: менінгококів, гемофільної палички, стрептококів, у рідкісних випадках кишкової палички, клебсієли. Перебіг захворювання стрімкий, гострий, всі симптоми проявляються за одну добу.

Гнійний менінгіт. Будь бактеріальне ураження організму може перетекти в гнійний менінгіт. Найчастіше для розвитку хвороби передувало інфікування гемофільної паличкою, менінгококами і пневмококами. Поява гнійного менінгіту у новонароджених найчастіше провокують стрептококові інфекції, кишкова паличка і сальмонельоз.

Туберкульозний менінгіт. Перші симптоми – це лихоманка, по закінченню декількох днів з'являється блювота і сильний головний біль. На мозок хвороба впливає тільки через два тижні.

Менінгококовий менінгіт. Виникає через попадання в організм людини бактерії Neisseria meningitidis. Ознаки цього виду менінгіту: геморагічний висип, пропасниця і озноб. У крові виникають гострі запальні зміни.

Менінгіт / фото ua.depositphotos.com

Як передається менінгіт

Повітряно-крапельний шлях – найпоширеніший. Захворіти можна від простого пчиху.

Статевий шлях – вірусним менінгітом, крім усього іншого, можна захворіти і при поцілунку, і при сексуальному контакті.

Родовий шлях – новонароджена дитина може заразитися від матері-носія.

Через їжу і воду – якщо їжа або пиття заражені.

Орально-фекальний шлях – при поганому дотриманні особистої гігієни.

Від тварини чи комахи – можна захворіти внаслідок укусу зараженої тварини чи комахи.

Симптоми менінгіту / фото: ua.depositphotos.com

Симптоми менінгіту

  • жар, запаморочення та блювання;
  • ригідність потиличних м'язів, тобто хворому важко нахилити голову вперед;
  • хворобливість м'язів шиї;
  • світлозвукобоязнь;
  • симптом Керніга: коли при зігнутому тазостегновому суглобі неможливо розігнути колінний;
  • симптом Брудзинського: при згинанні ноги в колінному і тазостегновому суглобах друга нога теж згинається.

Лікування менінгіту

Лікування менінгіту обов'язково проводиться в умовах стаціонару і залежить від його виду. До отримання результатів дослідження хворому призначають Цефотаксим і Цефтриаксон. Це так зване стартова антибіотикотерапія. Після отримання аналізів призначають цільову антибіотикотерапію, в залежності від виявлених бактерій та їх чутливості до ліків.

З симптоматичного лікування можуть призначити інфузійну терапію, ентеральне або парентеральне харчування, реабілітаційні вправи, які рекомендують після зняття набряку мозку, лікування ускладнень та їх профілактику.

Лікування менінгіту / фото: ua.depositphotos.com

Наслідки менінгіту

Менінгіт – захворювання, яке відрізняється високим рівнем летальних випадків. Також людина може впасти в кому.

Менінгіт небезпечний також великою кількістю ускладнень. Це параліч, психічні розлади, епілепсія, гормональні порушення. Якщо хвороба викликана менінгококом, то на тілі хворого з'являється геморагічний висип. При сильному поширенні може розвинутися суха гангрена, що загрожує ампутацією кінцівок.

На жаль, після бактеріального менінгіту стають інвалідами 20% "тих, що вилікувалися". Звичайно, це не 100%, але все ж досить високий показник. Найпоширеніше ускладнення після хвороби - втрата слуху.

Для дітей менінгіт небезпечний тим, що може призвести до затримки інтелектуального розвитку і порушеннями роботи нервової системи в перші роки життя.