Негормональні протизаплідні таблетки може застосовувати кожна здорова жінка / фото Depositphotos

Сьогодні понад 100 млн жінок приймають таблетки, і це найпоширеніша форма контрацепції в Європі, Австралії і Новій Зеландії.

Це другий за популярністю спосіб контрацепції в Африці, Латинській Америці та Північній Америці і третій за популярністю в Азії.

За ці десятиліття таблетки звільнили багатьох жінок, дозволивши їм відкласти або запобігти вагітність і материнство, відкривши інші можливості - освіта або кар'єру.

Відео дня

Негормональні протизаплідні таблетки

Негормональні протизаплідні таблетки є зручним і ефективним контрацептивом для жінок. При правильному підборі лікарем-гінекологом вони не мають побічного ефекту.

Читайте такожОдна пігулка на місяць: у США створили довготривалі протизаплідні ліки (відео)

Негормональні протизаплідні таблетки може застосовувати практично кожна здорова жінка. Також вони актуальні для тих, хто зіткнувся з захворюваннями статевих органів або кому протипоказано застосування гормональних препаратів (після пологів, у період годування).

Екстрені протизаплідні таблетки

Екстрена контрацепція відноситься до методів контрацепції, які можна використовувати для запобігання вагітності після статевого акту. Екстрена контрацепція може попереджувати вагітність у 95% і більше випадків при її використанні протягом п'яти днів після статевого акту. Однак її ефективність тим вища, чим раніше вони застосовуються.

Екстрену контрацепцію можна застосовувати у наступних ситуаціях: незахищений статевий контакт, наявність сумнівів в ефективності використаних контрацептивних засобів, неправильне використання контрацептивів, сексуальне насильство, якщо при цьому не застосовувалися контрацептиви.

фото Depositphotos

Методи екстреної контрацепції включають в себе застосування мідьмістких внутрішньоматкових контрацептивів і таблеток для екстреної контрацепції.

Рекомендованими ВООЗ таблетками для екстреної контрацепції є уліпристалу ацетат, левоноргестрел та комбіновані оральні контрацептиви, що містять етинілестрадіол і левоноргестрел.

Таблетки для екстреної контрацепції запобігають вагітності шляхом попередження або затримки овуляції і не викликають абортування.

Побічні ефекти застосування ПЕК аналогічні тим, які викликаються пероральними контрацептивними таблетками і включають в себе нудоту і блювання, незначні вагінальні кровотечі нерегулярного характеру і стомлюваність. Побічні ефекти виникають нечасто, є слабо вираженими і зазвичай проходять без будь-якого додаткового лікарського лікування.

Читайте такожООН прогнозує 7 мільйонів незапланованих вагітностей через карантин

Препарати, що використовуються для екстреної контрацепції, не завдають шкоди майбутній фертильності. Після прийому ПЕК не відбувається затримки з відновленням фертильності.

Жодних медичних протипоказань щодо того, хто може користуватися ПЕК, не існує.

Тим не менш, деякі жінки через вказані вище причини використовують ПЕК періодично або застосовують їх в якості основного методу контрацепції. У таких випадках їх необхідно додатково консультувати про те, які інші варіанти контрацепції більш постійного характеру можуть бути для них більш доступними та ефективними.

Часте використання екстреної контрацепції може призвести до посилення таких побічних ефектів, як порушення менструального циклу, хоча її періодичне застосування не представляє ніякої небезпеки для здоров'я.

Встановлено, що таблетки екстреної контрацепції менш ефективні для жінок, що страждають ожирінням (з індексом маси тіла понад 30 кг/м2), хоча і не викликають яких-небудь побоювань в плані безпеки.

Протизаплідні таблетки для чоловіків

Вчені працюють над створенням чоловічих оральних контрацептивів вже понад півстоліття. Попри оптимістичні новини, що періодично надходять, до створення реально працюючого препарату ще далеко.

Дослідження і розробки чоловічих контрацептивів не тільки почалися на 10 років пізніше створення жіночих, вони йшли дуже повільно через відсутність фінансування.

фото Depositphotos

Деякі вчені стверджують, що процес розробки чоловічих протизаплідних засобів складніший, ніж жіночих. Таблетка для чоловіків перешкоджає виробництву сперми, але необхідний для цього гормональний фон може викликати побічні явища.

Але роботи по створенню протизаплідних таблеток йдуть. До прикладу, в минулому році дослідники з Вашингтона повідомили про успішні клінічні випробування нового протизаплідного препарату для чоловіків.

Прийом однієї капсули в день привів до зниження кількості сперматозоїдів з невеликою кількістю побічних ефектів.

Але як раз побічні ефекти і заважають експериментальним чоловічим протизаплідним засобам.

Дослідники кажуть, що може пройти десятиліття, перш ніж чоловічі таблетки з'являться на ринку, але вони вважають, що існує високий попит на такі препарати з боку пар.