Як уберегтися від опіків медуз? - поради МОЗ / фото facebook.com/Віра Чижова

У Міністерстві охорони здоров'я дали поради відпочивальникам на випадок опіків від медуз, нашестя яких спостерігається цьогоріч в Азовському морі.

Про це пише прес-служба МОЗ на сторінці відомства у Facebook.

Там розповіли, що щупальця медузи містять мікроскопічні зазубрені жала, у кожного з яких є крихітна цибулинка з отрутою і спіральна трубка з гострим кінцем. При цьому вона використовує отруту для захисту себе, а також, щоб вбити здобич. Мертва або викинута на пляж медуза теж несе загрозу - вона може вжалити при дотику.

Відео дня

При контакті зі шкірою може виникнути печіння та поколювання, оніміння, почервоніння. "Ступінь вираженості ваших симптомів залежатиме від того, з яким видом медуз зіткнулися та від площі опіку", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожБіолог вказав на небезпеку мертвих медуз з українських морів

Що робити, якщо обпекла медуза - поради МОЗ

  • одразу вийти з води;
  • видимі жала обережно вищипнути пінцетом;
  • місце опіку та/або контакту медузи зі шкірою промити морською або солоною водою;
  • якщо біль дуже сильний - прийняти знеболювальне. Полегшити свербіж можуть антигістамінні препарати, в тому числі місцевої дії (мазі, гелі).

Окремо у відомсті роз'яснили, що НЕ потрібно робити:

  • не промивати місце укусу прісною водою – це пришвидшить негативний вплив отрути на місце ураження та збільшення опікової ділянки;
  • не торкатися голими руками – є ризик, що отрута потрапить і на руки та інші ділянки шкіри;
  • не розтирати місце опіку протягом кількох годин;
  • не протирати місце укусу спиртовмісними розчинами;
  • не мочитися на місце укусу.

Для уникнення ризику опіку фахівці радять не купатися в місцях з великою кількістю медуз або вдягати захисний одяг (гідрокостюм).

Раніше повідомлялося, що літом цього року Азовське море біля низки українських курортів заполонили медузи. За словами відпочивальників, через медуз морська вода ставала схожою на кисіль.

На деяких курортах знайшли вихід із ситуації – встановлювали сітки, щоб медузи не допливали близько до берега. Мертвих медуз закопували.

За даними Інституту рибного господарства та екології моря, в Азовському морі медуз могло стати більше, оскільки їх кількість зросла й у Чорному.

Також важливим фактором збільшення кількості медуз вважають поступове зближення рівнів солоності Азовського та Чорного морів.